Belföld

Régi juhász dinasztia használhatja a Hód-Mezőgazda földjét

A hódmezővásárhelyi Dantesz József Fazekas Sándor tárcavezetőtől vehette át földhaszonbérleti szerződését a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Az országból 50 gazda, köztük a hatezredik nyertes pályázó, Urbán Zsombor tiszaderzsi gazdálkodó vette át ünnepélyes keretek között a földhaszonbérleti szerződését. Az ünnepségen jelen volt Font Sándor a mezőgazdasági bizottság elnöke, Jakab István a Magosz elnöke, Illés Zoltán és dr. Bitay Márton a VM államtitkárai, valamint a nemzeti parkok igazgatói is.

Fazekas Sándor kiemelte a földpályázatok csaknem véget értek, de a következő ciklusban folytatódnak, addig még mintegy 50 ezer hektár talál gazdára. Mint mondta, a Földet a gazdáknak program célja az agrár középosztály erősítése, és ez sikerült is, sőt folytatni is kell. Kitért arra is, hogy a Gyurcsány körüli csoportosulás kormányra kerülésével, azt a célt tűzte ki hogy cégek is vásárolhassanak földet, így egy tulajdonosváltás után külföldiek kezére is kerülhetne a magyar föld.

Elhangzott az is, a kormány találkozott olyan földbérlet szerződéssel melyet 99 évre kötött az előző kormány, 100 Ft-o s hektáronkénti áron, és hogy a jogi lépéseket is megakadályozzák, bécsi bíróságot jelöltek meg a peres ügyek színhelyéül.

Dr. Bitay Márton államtitkár elmondta, még nem volt ilyen volumenű program, egyetlen kormány sem támogatta ennyi földdel a helyben lakó, állattartással is foglalkozó gazdákat. A kormányzati politika három lábon állt. Az új földtörvény, amely képes megvédeni a földet a spekulánsoktól, harc a zsebszerződések ellen, illetve a nagyüzemek arányának a jelenlegi 50 százalékról, 20-ra csökkentése.

A Földet a gazdáknak nevű programban eddig 220 ezer hektárt adtak ki haszonbérletbe, még a választások előtt 50 ezer hektárt fognak pályázatra kiírni. A nyertesek 82 százaléka természetes, 18 százaléka jogi személy. Kimagasló a fiatal – 40 év alatti – gazdák aránya is. Az államtitkár is kiemelte, megvédik az ellenzék terveitől a programot.

Dantesz József Vásárhelyen gazdálkodik jelenleg 50 hektáron. Földjei a Szentesi és Rárósi út között helyezkednek el, most is ennek közelében – régi tanyai birtokuktól nem messze – nyert földet. A pályázaton 40 hektár legelő, kaszáló kerül a birtokába 2017-től 20 évre. Ezt a földet jelenleg a Hód-Mezőgazda Zrt műveli, amely több mint 5000 hektáron gazdálkodik. Ebből most 3000-et veszít el, a megmaradó 2000 hektár magánbérlet, melyből a szerződések lejártával további 200 hektárról kell lemondania, mivel az új földtörvény 1800 hektárban maximalizálja az egy művelésben lévő földterület nagyságát.

Dantesz József tősgyökeres juhász családban él és dolgozik, már négy generáció óta ezzel foglalkoznak. Gyermekeivel, két fiával és lányával a családi gazdaságban dolgoznak. Az államtól bérelt legelővel nem kell takarmányra annyit költeniük, hiszen maguk termelhetik meg a jószágok számára a szénát. Ekkor a most is jelentős juhállományuk növelését is végrehajtják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik