Belföld

Már 6 új piros troli szállíthatja az utasokat Szegeden

A szállítási szerződésnek megfelelően a gyártó Ikarus–Skoda Konzorcium 2014. február 2-ig összesen 6 járművet adott át a megrendelő önkormányzatnak, illetve az SZKT-nak.

Két jármű már korábban forgalomba állt, további 4 pedig megkapta a szükséges engedélyeket és forgalomba állhat a 10-es trolivonalon. Szeged az „elektromos tömegközlekedés fejlesztése” projekt keretében 13 új, alacsonypadlós trolibuszt rendelt 2011 januárjában a tendernyertes Ikarus–Skoda Konzorciumtól.

A prototípusokat mégis 20 hónap késedelemmel kezdték el gyártani. A késés oka az, hogy az SZKT ügyvezetőjének bejelentése után számos vizsgálat indult. Az új járművek karosszériáját a Magyar Autóbusz Kft. gyártotta Székesfehérváron, a villamos berendezés beszerelésére és beüzemelésére a cseh partnernél, a Škoda Electric a.s. cégnél került sor.

A járművek mind alacsony padlósak, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállítanak. Klímaberendezéssel szerelik fel a vezetőfülkét és az utasteret is. A trolik önjáróak, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek megtenni felső vezeték nélkül. A szegediek szavazatai alapján az új járművek színe piros.

A troliflotta további 4 tagja április elejéig, az utolsó 3 jármű pedig szeptember elejéig érkezik meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik