Belföld

128 éves a Szegedi Nemzeti Színház csillárja

Amikor helyetf oglal a színház nézőtermében, gyönyörködött már a csilláron vagy a "freskókon"? Legközelebb tegye meg, mert érdemes.

Nem is gondolná az ember, aki kellemes kikapcsolódás miatt látogat a színházba, hogy mintegy 15 méteres magasságban elhelyezett 128 esztendős csoda függeszkedik a feje felett. Pedig de! A Szegedi Nemzeti Színház csillárja majdnem 130 éves, de még mindig gyönyörű és pompás fénnyel árasztja el a nézőteret a darabok szünetében.

Az épület mennyezete fából készült, a rajta látható freskók pedig nem is freskók, hanem vászonra pingált festmények. A 900 kg-os csillárt 1886-ban emelték helyére, méghozzá nem az általunk jól ismert kétajtós főbejárat felől, hanem a színpadon át. A csörlő, amelyet külön az igencsak nagyméretű világítótest mozgatására építettek a mai napig dolgozik, bár mára már drótkötelek vannak lánc helyett.

A szegedma.hu megtudta, hogy a csillárt minedn év augusztusában leeresztik, hogy újraaranyozhassák a faelemeket, ellenőrizzék az öreg acéltengelyt, és kicserélhessék  98 izzót.

Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik