Belföld

Múzeum lesz a „Legbátrabb Városban”

24.hu
24.hu

2014. 02. 03. 18:50

Az Ipoly Erdő Zrt. és Balassagyarmat így állít emléket a cseh megszállókat elűző 1919. január 29-i felkelésnek.

Az erdészet tulajdonában lévő régi polgári épület a Tanácsköztársaság idején Tormay Cecile írónőnek adott menedéket, akkori tulajdonosa, Huszár Aladár pedig részt vett a város védelmében.

Baráti Huszár Aladár

1919 januárjában Balassagyarmat városparancsnoka, 1919-től 1932-ig egymást követően több vármegye főispánja, 1932-ben pedig Budapest főpolgármestere lett. A zsidóüldözés elleni nyílt kiállása, németellenes magatartása, cikkei miatt a németek 1944. április 3-án tartóztatták le, októberben szállították a dachau-i koncentrációs táborba. 1945 februárjában ott érte a halál.

A balassagyarmati vasutasok, polgárok és katonák bátorságának köszönhetően a város a trianoni béke után is Magyarország része maradt. A hősiességre emlékezve, az Országgyűlés 2005-ben a „Legbátrabb Város” („Civitas Fortissima”) címet adományozta a nógrádi településnek.

 

A kiállítóhely létrehozásáról szóló megállapodást Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Szakács Zoltán, a helyi Civitas Fortissima Kör elnöke és Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere írta alá. A tervek szerint a Civitas Fortissima Múzeum bemutatja az ország feldarabolása ellen küzdő magyarság törekvéseit, emellett Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhely is lesz. A megállapodás értelmében Balassagyarmat Város Önkormányzata intézményein, alapítványain keresztül a múzeum működtetésében, a gyűjtemény gyarapításában és szakmai munkájában is közreműködik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.