Belföld

Őrséget hívott a Jobbik a Parlamentben

A miniszterelnök visszatért a terembe, s rögtön körbepuncsolták frakciótársai. Az azonnali kérdésekben mégsem ő viszi a műsort, hanem egy szocialista képviselő. Percről percrézünk a t. Házból.

18.30 Józsa a hangzavarban

“Legalább mindenki tudja, hogy értek hozzá” – ezzel kezdi Józsa. Aztán alig hallunk valamit a bekiabálásoktól meg a röhögéstől, pedig Józsa igencsak emeli a hangját.

A miniszterelnök bizonyára többet hall odalentről, mint mi a karzatról. Mindenesetre azt javasolja Józsáéknak az általunk nem ismert kérdésre, hogy ha nem értenek egyet a paksi bővítés szerződésével, szavazzanak majd ellene.

Józsa ismét beszél, ismét nem értünk egy büdös szót sem. Azt viszont hallani, hogy Orbán abban nem talál abban kivetnivalót, hogy Józsa vállalkozik.

Megpróbáljuk elcsípni Józsát.

Viszlát.

Fotók: Kummer János

18.21 Hohohó

Most látjuk csak, hogy mindjárt Józsa képviselő következik, a minsizterelnököt fumigálja majd azonnali kérdéssel, “Miért paksolják el a jövőt?” címmel. (Lásd még 17.59-es hírünket.)

 

18.12 A megoldás kicsikarásra kerülése

A jobbikos Z. Kárpát Dániel sokadjára lovagol a devizahitelesek ügyén – most a miniszterelnöknek szegez kérdést ez ügyben. Orbán pedig sokadjára kér mindenkit, buzdítsa az érintetteket, lépjenek be az árfolyamgátba.

“A megoldás kicsikarásra kerüljön” – ezen van Z. Kárpát, tudjuk meg tőle magától. Orbán is ezen van, ezt meg tőle magától tudjuk meg. Csak előbb tiszta jogi helyzetet kell teremteni – így a kormányfő.

 

17.59 Őrségért kiált a Jobbik

Na, ez az a pillanat, amikor jó volna, ha az azonnali kérdésnél nemcsak a kérdező és a válaszoló szólalhatna meg, hanem az egyéb érintettek is. Az imént a fideszes Balla György kérdezte a fejlesztési minisztert, hogy a szocialista Józsa István egy cége 2000 és 2010 között milyen értékben kapott megbízásokat a Paksi Atomerőműtől. A válasz: hatmilliárd-hatszázmillió. A szerződések zömmel “földrendgés elleni megerősítő munkákra” szóltak.

A teremben ülő Józsa képviselő ironikusnak szánt bekiabálásokkal jelezte, hogy valósak az információk.

A jobbikosok őrségért kiáltottak, bírósági tárgyalást helyeztek kilátásba, s elhangzott az “energiavámpír” minősítés.

Amúgy Józsa képviselő a mai napon már felszólalt Paks bővítése ügyében, méghozzá a következő címen: Mit, mikor, mennyiért. Vagyonnyilatkozatában az érintett cégből – melyben közel 50  százalékos tulajdonrésszel bír – havi százezer forintos jövedelmet vallott be.

Elsőre elég kínos.

 

17.41 Volner újratöltve

“Miért veri át az embereket a foglalkoztatási adatok statisztikai manipulálásával a kormány 2.?” Erről érdeklődik a miniszterelnöktől a jattos jobbikos, Volner János. A kérdés végén a 2. azt jelzi, hogy sokadszor hangzik el ez a kérdés, mely mögött az áll, hogy a közmunkás foglalkoztatottnak számít-e.

Orbán azt válaszolja, hogy Magyarországon uniós előírások szerint számolják ki a foglalkoztatási adatokat. Ezek pedig azt mutatják, hogy a 2010-es kormányváltás óta 258.800-zal nőtt a foglalkoztatottak száma, a közfoglakoztatottaké pedig 99.003-mal emelkedett, következésképpen a versenyszférában is többen dolgoznak, mint négy évvel ezelőtt.

 

17.36 Orbán: nem

“Válaszom: nem.” Így reagált a szocialista Nemény András alább már idézett kérdésére a miniszterelnök. (“Orbán úr, ön is érintett az offshore gázmutyiban?”)

17.21 Volner mellényúlt

Az eskütétel után a szokásos gratulációk zajlanak a patkó közepén. A jobbikos Volner János, ki az imént még éljenapártolt, most kimegy jattolni, de bakizik, s tévedésből először a megválasztottaktól ellépő meghökknet Rogán Antalnak nyújt kezet. Rogán rötyög.

 

17.20 Éljen a párt! Éljen a párt!

Fönti rigmus skandálásával és vastapssal nyugtázta a Jobbik frakciója, hogy az Országgyűlés titkos szavazással megválasztotta a Namzeti Emlékezet Bizottság elnökét és tagjait.

Eskütétel zajlik.

16.56 Csudás hír az Orbán-fanoknak

Ismét a teremben a miniszterelnök. Egy titkos szavazás miatt elrendelt szünet utolsó perceit éljük. A kormányfő a széke mellett áll, és zsebre dugott kézzel barátkozik hozzá testtartásukban is lojális párttársaival. Férfikacaj hangjai szállnak a teremben.

Ha van egy kis szerencsénk, a miniszterelnök válaszolni fog azonnali kérdésekre, elsőként is az MSZP-s Nemény András azon érdeklődésére, hogy “Orbán úr, ön is érintett az offshore gázmutyiban?”

14.33 Üresedés

Orbán befejezte, kiürül a terem, az LMP-s Szél Bernadett szól. Jön most még vagy féltucatnyi napirend előtti felszólalás, aztán egy napirendi szavazás, majd azonnali kérdések következnek. Utóbbiból jó pár Orbán Viktornak szól – ha válaszol a miniszterelnök, jelentkezünk.

14.30 Gazdasági menekültek vagy inkább hősök

Borzongató, hogy kormánypárti és ellenzéki tök mást lát bele a fiatalok külföldi letelepedésébe. Orbán Viktor kikéri magának, hogy a balosok gazdasági menekülteknek állítják be az elvándorlókat, akiknek nem mellesleg köszöni, hogy nem a munkanélküli segélyt, hanem a kihívást választják. S hogy mi most a kormány dolga? “Olyan Magyarországot építeni, ahol érdemes itthon maradni.”

 

14.21 Orbán: Mit csináltak délután?

Orbáné a viszonválasz lehetősége. Azzal kezdi, hogy minden gazdasági baj eredendő oka a negyvenévnyi kommunizmus. Gyurcsányt idéz aztán, a klasszikus “hazudtak reggel, délben, este” fordulatot, csak azt nem érti, “mit csináltak délután”.

Aztán amellett érvel, hogy igenis csökkent Magyarország államadóssága, majd azzal büszkélkedik, hogy 350 ezer devizahitelest megsegített a kormány.

Paksot is szóba hozza, állítva, ha megvalósul a beruházás, az 13 százalékos áramárcsökkentést hoz hazánknak.

Úgy véli, Magyarországnak nem a “nukleáris függőség”, hanem a “gázfüggőség” a problémája. Ígéri: pár évtizeden belül elérjük az energiafüggetlenséget.

 

14.14 Rogánnak hiányzik Mesterházy

A Fidesz frakcióvezetője hiányolja szocialista kollégáját, akiről tudni: külföldön tartózkodik. Rogán csak akkor bocsátana meg Mesterházy Attilának, ha az MSZP-s politikus a rezsicsökkentést propagálná odakint.

Vagyis nincs bocsánat. Olyannyira, hogy Rogán az “elmúlt nyolc évben nokiás dobozokban kivitt BKV-pénzeket” emleget.

14.05 Harrach a gimnasztika mellett

A KDNP vezérszónokától – esszenciaként – azt tudjuk kiemelni, hogy nagyon örül a leendő tornatermeknek.

13.57 Vona: Elszúrta

A Jobbik frakcióvezetője támogatja Paks oroszok általi bővítését, de nem érti, Orbán miért “szúrta el ezt a kérdést” azzal, hogy puccsszerűen, parlamenti hozzájárulás nélkül jelentette be a döntést.

Szónoki kérdés: azok után, hogy a bal kígyót-békát kiabált a paksi egyezségre, vajon mit mondana egy balos miniszterelnök Putyinnak, ha az Összefogás véletlenül nyerne a választásokon? Vona válasza: “Bocsi.”

13.49 Schiffer: Új szolgaság, hazaárulás

Az LMP frakcióvezetője szerint Orbán Paks orosz kézre adásával “új szolgaságot” hozott Magyarországra. “Amit most önök művelnek Moszkvával, az egész egyszerűen hazaárulás.”

Schiffer András felrója azt is, hogy adatai szerint a leggazdagabbak nettó jövedelme 18 százalékkal nőtt, a legszegényebbeké 6 százalékkal csökkent az Orbán-érában, vagyis “kettészakadt a társadalom”. Nincs beruházás, valójában csökkent a munkahelyek száma és az államadósság is csupán a lenyúlt magánnyugdíjpénztáraknak köszönhetően csökkent. Továbbá: “söralátét” helyett bonyolultabb lett az adórendszer; s most is virágzanak az offshore cégek.

13.44 Harangozó szikrát sem lát

A szocialistáktól Harangozó Tamás reagál a kormányfő szavaira. Ő növekvő államadósságot lát, a pénztárgépektől dühös kereskedőket. Nem látja viszont a “hozzáértés szikráit sem”. Tragédiát érzékel az oktatásban, az egészségügyben, a kultúrában s a demokratikus intézményrendszer leépítésében. A fő bajnak mégis a “sosem látott mértékű korrupciót” véli.

13.38 Minden olcsóbb lesz

Most kell megalkotni a harmadik rezsicsökkentés törvényi feltételeit – erről holnap szavaz a Ház. Konkrétan: a gáz ára áprilistól 6,5 százalékkal, a villamos áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhőé 3,3 százalékkal csökken. A politika fókuszában nem más áll, mint a közszolgáltatások nonprofittá alakítása. Orbán szerint a mi megoldásunk példa Európának, amit “vagy megfogadnak, vagy nem”.

 

13.34 Ráfordulunk a rezsicsökkentésre

A kormány célja: a világválság elvonulta után a győztesek között legyünk, ennek érdekében el kell érnünk, hogy egész Európában nálunk legyen a legolcsóbb az energia. Mert akkor biztonságban érzi magát a nép, kopogtat a tőke, lesz munkahely. A rezsicsökkentés – véli Orbán – nem kampány, hanem nemzetstratégia. És mivel “tyúkszemekre léptünk… brüsszeli multik, bankárok újabb támadásra készülnek a magyar családok ellen”.

 

13.29 Most akkor kié az összefogás?

Úgy tűnik, nemcsak a balos pártoké, hanem Orbáné is, aki az ország összefogásáról beszél: összefogtunk az évszázad árvize ellen, s összefogtunk a brüsszeli bankárok ellen is. Plusz összefogunk számos jelentős külországgal, Szaud-Arábiától Oroszországon át Kínáig. Így “a megújult Magyarországnak ismét van jövője”.

13.26 Minden fronton siker

Negyvenéves negatív csúcson az infláció, nő a foglalkoztatottság, nőttek az átlagbérek, dübörög a rezsicsökkentés, és a választási év ellenére sem szalad el a kötségvetési hiány – így a miniszterelnök.

 

13.19 Miénk a gázművek

A miniszterelnök kormánydöntéseket sorol. Megállapodtunk Paksról az oroszokkal, az állam megvásárolta a Fővárosi Gázművek eddig magánkézben lévő részvényeit, lesz új kongresszusi központ a MÜPA mellett, van program tornatermek és uszodák építésére, Miskolc környékén állami segítséggel szélesedik a netelérés, működésbe lép a pénztárgéprendszer, vízummentes lett a törökországi utazás. Valamint miniszterelnökünk cseh, szlovák és lengyel kollégáival “áttekintette az ukrajnai kaotikus helyzetet”. És: szaporodnak a munkahelyek.

 

13.15 Orbán hasbeszél

Bár még csak lépked föl az emelvényre, a teremben az ő hangját hallani. Hasbeszél. Vagy magnó. Nem látni a tettest.

13.14 Orbán mégsem tévedt el

Immár a helyén, papírból memorizál. Kövér házelnök is a pulpituson, szemüvegét törli, igaz konzervatívhoz illően vászonzsebkendővel.

 

13.04. Orbán eltévedt

Vélhetően maga a miniszterelnök is eltévedt, ugyanis túlvagyunk a hivatalos start (13 óra) időpontján, de nyoma sincs a kezdésnek.

 

13.00 Durván eltolták a parlamentet

Nagyjából száz méterrel. Ugyanis a déli üléstermet (felsőházi) átépítik derék asztalosok, a tavasztól csökkenő létszámra való tekintettel szanálják a székek harmadát, így az északi (alsóházi) ülésteremben tartja az áprilisi választás közelsége miatt nyúlfarknyi üléssorozatát – február 3., 4., 6., 13. – a t. Ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik