Belföld

Kilencven csapatból a döntőben

A „Versenyben a jogokért" elnevezésű nemzetközi Európai Uniós vetélkedő országos döntőjében képviselte Székesfehérvárt a Ciszterci Szent István Gimnázium

A Polgárok Európai Éve alkalmából 2013-ban indították el a „Versenyben a jogokért/Competing through Rights” vetélkedősorozatot. A versenyre több mint 90 csapat jelentkezett, amelyből kilencen jutottak a legjobbak közé, köztük a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai azaz Laki Anett, Fekete Kristóf, Gula Miklós, Lengyel László, Rohály Dávid és Málits Tamás.

.A középiskolák 15-17 éves diákjainak szóló, angol nyelvű vetélkedősorozat célja, hogy az Európai Unió fiataljai felfedezzék az Unió lényegét, megismerjék működését, valamint megtudják, mit jelent európai polgárnak lenni, illetve mik az az alapvető jogaik.

Kisfilmeket kellett készíteni a versenyen

A vetélkedősorozat első, online fordulóján a diákoknak az EU-val kapcsolatos alapvető ismereteikről kellett számot adni, később a 39 továbbjutó csapatnak a második, „Én, mint EU-polgár” elnevezésű, szintén angol nyelvű fordulón, a vetélkedő regionális döntőjén a teszt kitöltése előtt kisfilmet kellett készítenie, amelyben bemutatták, hogy mit jelent az Európai Unió a saját településük számára.

Az országos döntő előzetes feladata pedig a Közép-Dunántúli Régiót bemutató kisfilm elkészítése volt, melyre a zsűri a kreativitás területén maximális pontszámot adott. Mindkét kisfilm egyébként a világhálón is megtekinthető.

Komoly angol tudásra volt szükség

A két sikeres fordulót követően a csapat bejutott a vetélkedő nemzeti döntőjébe, ahol január 31-én, pénteken nyolc csapattal mérte össze tudását. A fiatalok olyan feladatokat kaptak, amelynek során nemcsak az Alapjogi Charta alapos ismeretére, magas szintű angol nyelvtudásra volt szükség, hanem a csapat tagjai közötti együttműködésre és kreativitásra is. A példaértékűen szervezett országos döntőben, szoros küzdelemben a fehérvári csapat 4. helyezést ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik