Belföld

Ónos eső percről percre

Főként nyugaton, de az ország középső részén sem ajánlott most útrakelni. Orbán Viktror elégedett a felkészültséggel.

12:15 Friss zalai

Zala Volán közölte, hogy déltől Lenti térségében elindultak a távolsági és a helyközi buszjáratok, amelyek az útviszonyok miatt reggel óta nem közlekedtek.

A megyében egyre gyengébb intenzitással esik az eső, a főutak sónedvesek, a mellékutak jegesek, jégbordásak, néhol hókásásak. A Pacsa és Zalaapáti közötti útszakasz jeges, jégbordás.

A nehezen járható útszakaszok száma a délelőtti 32-ről délre 11-re csökkent. Változatlanul Lenti térségében van a legtöbb, a jegesedés miatt alig járható útszakasz.

11:40 Járhatatlan út a Dunakanyarban

A Pilisszentlászló és Visegrád közötti úton nem lehet közlekedni. Budakeszi, Pilisszántó, Dobogókő között is erősen lefagytak az utak. További részletek itt:

11:25 Kiengedik a buszokat Röszkénél

Személy- és teherautók továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt, a menetrend szerinti buszjáratok azonban beléphetnek Szerbiába Röszkénél, és a határ közelében élő szerbiai állampolgárok is hazatérhetnek.

A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom.

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről, a Röszkénél várakozó sofőröknek pedig forró teát osztanak.

A Csongrád megyei kamionparkolók – amelyeket a rendőrök visszatérően ellenőriznek – megteltek, azokban ötszáz teherautó várakozik.

11:10 A vonatok is “csúsznak”

Több vasúti vonalon is késésekre kell készülni.

A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon 20-30 percet késnek a vonatok, mert megrongálódott a felsővezeték.

A Budapest-Kelebia vonalon műszaki okok miatt általában 20 perccel hosszabb a menetidő.

Baja és Bácsalmás-Bácsbokod között a vasútvonalon hóátfúvás keletkezett, a vasúti pályát hóekével tisztítják. Ott egyelőre szünetel a vasúti közlekedés.

11:00 Fővárosi helyzet

Hajnal óta több mint nyolcvan kiemelt kockázati helyszínt – közlekedési csomópontot, forgalmas útszakaszt – ellenőriz Budapesten folyamatosan – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Arra kérik a budapestieket, hogy lehetőleg ne induljanak el otthonról és figyelmeztettek a járdák tisztítására is.

A  fővárosi tűzoltókat kilenc helyszínre riasztották az ónos eső miatti koccanások, árokba csúszások miatt a II., a XII. és a XVII. kerületben, illetve a Pest megyei Csömörön és Pilisvörösváron.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban látja el munkáját, 116 célgép van kint az utakon – álla a közleményükben.

A főutak jól járhatók, a mellékutak síkosságmentesítését is folyamatosan végzik. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés zavartalan, fennakadás a fővárosban sehol nincs.

Vasárnap reggel hat óra óta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat alkalmaz a közterületek, aluljárók jégtől való megtisztítása érdekében.

10:30 Nincs már piros riasztás

Több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetést.

Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye teljes területén, valamint Somogy, Fejér és Pest megye több járásában továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni.

A Dunántúlon, illetve délelőtt még néhol a Duna vonalában – egyre inkább gyengülő intenzitású – ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. A legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

10:20 Vas megyei helyzet

Nehezen járhatók az utak Felsőszölnök, Alsószölnök, Kétvölgy, Pinkamindszent, Bajánsenye, Kercaszomor, valamint Magyarszombatfa közelében.

Továbbra is kamionstop van, a teherautókat félreállítják a rendőrök. Jelenleg 56 teherjármű kényszerül várakozni Vas megyében. A kamionokat Szombathelynél, Répcelaknál és Körmend közelében a Szarvas csárdánál várakoztatják.

A megyében az ónos eső miatt éjszaka egyetlen árokba csúszott autót kellett menteni Vasegerszegnél. A jármű vezetője könnyű sérülést szenvedett.

A szombathelyi Markusovszky Kórház baleseti ambulanciáján éjféltől mostanáig 35 elszúszott embert láttak el.

9:30 Járhatatlan utak

Minden falu megközelíthető már,de a Dunántúlon több alsóbbrendű út járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható. Bács-Kiskun megyében a hófúvások nyomán vannak járhatatlan mellékutak.

A legtöbb jeges útszakasz (32) Zalában van, járhatatlan az út Bács-Kiskun megyében három, Pest és Veszprémmegyében pedig egy-egy helyen.

Négy megyében – Pest, Somogy, Vas és Zala – korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését. Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria irányából továbbra sem léphetnek be Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek.

09:15 Kamionstop

Győr-Moson-Sopron megye egyes útszakaszain is korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését. A 84-es és a 86-os úton déli irányban, a 82-es főút pannonhalmi leágazásnál (8224-es út) Veszprém felé, a 83-as főúton (Tét belterülete) Pápa irányába, valamint a 81-es főúton Fehérvár felé nem járhatnak a kamionok.

Győr-Moson-Sopron megyében elzárt település nincs, a vasúti és a buszközlekedésben fennakadás nem volt. A folyamatos sózás ellenére is nagy a csúszásveszély, ezért a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.
Győr-Moson-Sopron megye egész területén továbbra is a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.

Fejér megyében vasárnap 8 órakor feloldották a 7,5 tonnánál nehezebb, élőállatot és élelmiszert szállító teherautók  közlekedési tilalmát.. A hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás továbbra is érvényes.
Fejér megyében a harmadfokú riasztást, amásodfokúra csökkentették.

09:10 Törik magukat a gyalogosok

Szombat estétől vasárnap reggelig négyszázan szenvedtek balesetet a jeges járdákon – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Fotók: MTI

Győrfi Pál is arra kért mindenkit, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha pedig valakinek mégis útnak kell indulnia, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe. Az útrakelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár “tükörjégen” még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni – jegyezte meg.

A szóvivő szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek – tette hozzá.

9:00 Veszprém megyei helyzet

Csupán a szigligeti bekötőút járhatatlan.

Szombat éjszaka összesen hét jármű szorult segítségre a jeges utakon.

Hajnali fél egykor egy Suzuki csúszott árokba Mencshelyen, a veszprémi tűzoltók drótkötéllel húzták vissza az útra.

Négy órakor Balatonalmádiban egy rendőrautó akadt el a jeges, meredek úton, a balatonfűzfői tűzoltók segítettek a továbbhaladásában.

Veszprém megyében 25 gépjármű dolgozik az utak síkosságmentesítésén.

8:50 Veszélyben a gyalogosok is

A csúszós járdákra figyelmezteti a budapestieket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Közleményükben emlékeztetik, az ingatlantulajdonosokat, ingatlankezelőket, valamint a társasház-kezelőket, és fenntartókat, hogy a jogszabályok szerint “kötelesek gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, a csatornanyílások jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról is”.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap reggel hat órától a közterületek, aluljárók síkosságmentesítésére hómunkásokat alkalmaz.Éjszaka a főutakat is folyamatosan sózták.

08: 40 Balesetek

Lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki nem sérült meg.

A műszaki mentéshez riasztott pomázi tűzoltók csak a jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között – háromszáz méterre a vasúti pályától – keresztbe fordult sószóró  akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották.

A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

07: 45 Zalai helyzet

11 út járhatatlanná vált, néhány kisebb baleset is történt az utakon Zala megyében. A lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést.

Zala déli területein a hőmérséklet kissé emelkedett, így ott már kevésbé kell számolni jeges útszakaszokkal.

A Zala Volán  részletek említése nélkül annyit közölt, hogy a síkossá vált utakon a buszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek.

Kisebb balesetek is történtek. Szombat este négy személyautó csúszott egymásba Zalaegerszegen, a Hegyi úton. A balesetben az egyik autó vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, őt a mentők kórházba vitték.

Türje és Jánosháza között egy személykocsi az árokba csúszott. Senki nem sérült meg, a járművet csörlő segítségével vontatták ki az árokból a tűzoltók.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: Zala megyében 38 munkagép dolgozik folyamatosan az utak síkosságmentesítésén, de a kritikus helyzet miatt nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy ne induljanak útnak.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

07:40 Orbán Viktor intézkedik

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel. Videón is megnézheti itt.

A kormányfő itájékoztatása szerint mind a négy település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Éjjel még két zalai falu volt elzárva a külvilágtól.

Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.

Orbán Viktor – miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival – azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban.

Orbán Viktor elégedett a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség munkájával. Hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelykre az intézkedések épültek.

Jó döntésnek nevezte, hogy a kamionokat megállították a határnál. Ismertetése szerint 1247 kamion várakozik a határnál, a 7,5 tonnánál nagyobb gépjárműveket nem is engedik tovább. A határfeloldás folyamatos lesz ott, ahol javul a helyzet – mondta.

Az előrejelzés szerint keleten már vasárnap délig javul a helyzet, nyugaton azonban a riasztások várhatóan hétfőig életben lesznek. A kormányfő ezért arra kérte a nyugati országrészben élőket, hogy vegyék komolyan a jelzéseket.

Ismertette azt is, hogy a katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó járművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en 52 technikai eszközzel 38 alkalommal végeztek műszaki mentést.

A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség – mondta a miniszterelnök.


Árokba csúszott egy busz a szentkirályszabadjai buszfordulóban (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

06:00 Zalában két falu megközelíthetetlen

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnali veszélyjelzése szerint Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak még érvényben legmagasabb fokozatú piros riasztások. Ezeken a területeken még a következő órákban is jelentős mennyiségű ónos csapadék hullhat.

Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyében jellemzően narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben. Így ezeken a területeken is még tartós ónos esőre kell számítani a következő órákban.

Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye nagy részén citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

Még nincs vége

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén további, változó intenzitású ónos eső várható, többfelé erős jegesedéssel. Az ónos esőt az északi tájakon néhol havazás, fagyott eső válthatja fel. Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezt követően a Dunántúlon is csökken a csapadék intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső – tették hozzá.

A katasztrófavédelem továbbra is nyomatékkal kéri a lakosságot, hogy a piros riasztással érintett területeken semmiképpen ne induljon útnak, és fontolja meg az indulást a narancs riasztású területeken is.

Járhatatlan utak

Zala megyében a 86-os főúttól nyugatra a folyamatos sózás ellenére is kritikus a helyzet, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét egyelőre nem lehet gépjárművel megközelíteni az eljegesedés miatt – tudatta Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hajnali kettőkor.

Alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná Bács-Kiskun megyében, Csikéria-Bácsalmás, Bácsbokod és Mátételke, valamint Kalocsa és Bácsalmás között is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik