Belföld

Gyurcsány: Orbán hazug, áruló és esküszegő

„Tíz őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett” - mondta a DK vezetője.

Megkezdődött az ellenzéki szervezetek demonstrációja vasárnap délután a fővárosi Alkotmány utcában.

A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt-PM, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A demonstráción Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Szabó Imre volt szocialista környezetvédelmi miniszter és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mond beszédet.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Házat és hazát nem adunk, nem leszünk albérlők sem a saját házunkban, sem saját hazánkban” – ezt Gyurcsány Ferenc mondta a demonstráció első szónokaként. „Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök, akit momentán Orbán Viktornak hívnak, főúrként viselkedjen velünk és döntsön életünkről” – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke.

Hazugozás jobbról is

A kormányfőt „hazugnak, árulónak és esküszegőnek” nevező Gyurcsány Ferenc a tervezett paksi bővítésről szóló megegyezés kapcsán kijelentette: “tíz őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett”.

Sokan a DK zászlóival és tábláival érkeztek, de a Liberálisok kék színű lobogói, valamint kormányellenes feliratok és a Szolidaritás zászlói is láthatók voltak.  Vasárnap délelőtt a szervezők az időjárási-közlekedési helyzet miatt azt javasolták, hogy akik vidékről szerettek volna részt venni, „ezúttal csak lélekben legyenek” a tüntetésen.

Bajnai: április 6-án jövőt választunk magunknak

“Választhatjuk azt, hogy a mi hazánk egy szovjet utódállam legyen, Orbánisztán, vagy választhatjuk azt, amit ’89-ben, 90-ben egyszer már választottunk, egy független, demokratikus európai jogállamot, egy normális Magyarországot” – mondta az Együtt-PM vezetője vasárnap a budapesti Alkotmány utcában tartott, Paksról döntsön a nép! című ellenzéki demonstráción.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ennek a kormányzatnak az emlékműve egy atomerőmű, mindent szimbolizál, ami miatt a jelenlegi a hatalomnak mennie kell Magyarország éléről.

A volt kormányfő a tavaszi parlamenti választásra utalva kijelentette: ahhoz, hogy Paksról, illetve egy új, mindenkit magában foglaló alkotmányról referendumot lehessen tartani, “először április 6-án kell megnyernünk egy népszavazást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik