Belföld

Ónos eső esik – Ne induljon útnak!

A Dunántúl nagy részén vörös és narancssárga riasztás van érvényben. Győrben már lefagytak a járdák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a dél- és közép-dunántúli területekre narancssárga riasztást adott ki tartós, intenzív ónos eső miatt, Győr-Moson-Sopron megye kivételével a Duna mentén és a Dunántúl más területein pedig citromsárga riasztás van érvényben.

Az útkezelő nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki!

A met.hu veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron megyében másod, illetve harmadfokú riasztás van érvényben.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a preventív módon kiszórt síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról. Így a síkosságot csak akkor tudjuk hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépeinknek is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe – írja közleményében a Magyar Közút Zrt.

Az Időkép szerint vasárnap főként a Dunántúlon és kezdetben délen alakulhat ki többfelé eső, ónos eső, fagyott eső, az Alpokalján és északnyugaton esetleg havas eső, havazás is. A Dunántúlon és délen szeles marad az idő. Hajnalban délkeleten köd képződhet. Reggel -7 és 0°C, délután -1 és +7°C között alakul a hőmérséklet.

Honvéd liget Győrben szombaton este

Ajánlott videó

Olvasói sztorik