Belföld

Ónos eső: piros riasztás!

Több megyében a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat. A fővárosban többórás ónos eső várható.

Zala és Vas megye teljes területén, valamint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye több járásában és Budapesten is piros riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével a többi megyében is első, vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

Senki ne induljon útnak!

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak.

Akik pedig már úton vannak, rendkívül körültekintően közlekedjenek, és ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Korlátozzák a sebességet az M7-esen

Hatvan kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe 19 órától az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán a kialakulóban lévő jegesedés miatt – közölte az Országos Ktasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán szombat este.

A közlés szerint a sztrádán működő elektronikus jelzőtáblákon a szomszédos megyékben is tájékoztatják a közlekedőket a korlátozásról.

A Dunántúlon fokozott óvatosságot kérnek

Az ónos eső miatt fokozott óvatosságot kér több dunántúli megye rendőr-főkapitánysága az arra autózóktól.

A zalai rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szombat kora este azt írta, hogy jelenleg Lenti és Keszthely térségében, valamint az M70-es autóúton Csörnyeföldétől a szlovén államhatárig esik az eső, és a nulla fok alatti hőmérséklet miatt ráfagy az utakra. Ezért azt kérik az autósoktól, hogy csak indokolt esetben és kellő körültekintéssel induljanak útnak.

Ugyanerre figyelmeztet a vasi és somogyi rendőr-főkapitányság is, mert mindkét megyében többórás ónos eső várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy, Vas és Zala megyében a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt. Ezeken a területeken több órán át eshet, a csapadékmennyiség az öt millimétert is meghaladhatja.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém és Pest megyére, valamint a fővárosra narancssárga, vagyis másodfokú, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére pedig citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap még nagyobb területen várható tartós ónos eső.

Többórás ónos eső várható Budapesten is

Tartós ónos eső várható a fővárosban a következő órákban – figyelmeztet szombat este a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amely ezért azt kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében csak azok keljenek útra, akiknek halaszthatatlan dolguk van.

Kisdi Máté, a fővárosi katasztrófavédelem szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a csapadék várható mennyisége a fővárosban és az agglomerációban akár néhány milliméter is lehet.

Mivel az ónos eső esetén a síkosságmentesítő anyag hatása csökken, a katasztrófavédők fokozott figyelmet kérnek a gépjárművezetőktől. Felhívták az ingatlan- és társasházkezelők figyelmét is, hogy a jogszabályok szerint kötelesek gondoskodni a házak, üzletek előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, sózásáról.

Az FKF Zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban látja el munkáját, 116 síkosságmentesítő célgép dolgozik Budapesten. A főutak még járhatóak, de a mellékutak jegesek, csúszósak, és a kiszórt síkosságmentesítő anyagok idővel már nem fejtik ki olvasztó hatásukat.

Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 kilóméter hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Sorrendben: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

Kamionstop Zalában

Az egész megyére kiterjedő ónos eső miatt szombat estétől kamionstopot rendelt el Zala megyében a megyei védelmi bizottság – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az ónos és a fagyott eső következményeként kialakult közlekedési helyzet kezelésére, “a lakosság és az anyagi javak, valamint a közlekedés biztonsága érdekében” szombaton 20 óra 30 perctől rendelte el a védelmi bizottság a korlátozást. A visszavonásig tartó közlekedési tilalom a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozik.

Ausztria felől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik