Belföld

Koncerttel köszönték meg Fehérvárnak…

Nagyszabású ünnepi rendezvényen fejezte ki köszönetét Székesfehérvár önkormányzata mindazoknak, akik közreműködtek az emlékév megvalósításában és a városnak, amely szívén viselte azt

A 2013-as Szent István Emlékévet államalapító királyunk halálának 975., és az eddigi utolsó, Székesfehérváron rendezett Országgyűlés 75. évfordulója tiszteletére rendezte meg Székesfehérvár, számos civil szervezet, intézmény, önkéntes és az egyház közreműködésével.

Van igény egy hasonló emlékévre

Több éves előkészítő munka után kétszáznál is több program, rendezvénysorozat – köztük számos országosan is kiemelkedő esemény – valósult meg, és 22 kiadvány jelent meg az önkormányzat támogatásával. Tízezrek vettek részt a programokon, látogattak el a Nemzeti Emlékhelyre, és tájékozódtak az Emlékév programjairól, beszámolóiról a különféle internetes felületeken. Az elmúlt esztendő a korábbinál erősebb, összetartóbb közösséggé formálta Székesfehérvárt, és egy friss felmérés szerint nagy az igény hasonló emlékév megrendezésére.

​Az önkormányzat, a közelmúltban felújított Vodafone Sportcentrumban megrendezett ünnepi gálán fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik közreműködtek az Emlékév megvalósításában.

Két emlékérem is gazdára talált

A zsúfolásig megtelt sportcsarnok színpadán Székesfehérvár polgármestere megköszönte a vendégek közreműködését, az emlékév sikeres megvalósítása kapcsán. A köszönetnyilvánítás keretében Cser-Palkovics András polgármesteri elismerő emlékérmet adományozott Csurgai Horváth Józsefnek, a 2013-as Emlékév Emlékbizottságának elnökének, Percze Ilona, a testület titkára pedig emlékérmet vette át.

Az óravázlat címe: „István király ítélete”

A gálán ismertették a Vörösmarty Mihály Könyvtár által meghirdetett totópályázatok eredményeit. A hibátlan beküldők között könyvutalványokat sorsoltak ki, és adtak át. A Szent István és Székesfehérvár című, az államalapító egyéniségével és tevékenységével kapcsolatos játékban Fekete-Jezsó Benedek, Szigetvári Katalin és Dékán Ildikó lettek a nyertesek, míg az ünnepi emlékév rendezvényeivel kapcsolatos totóban Kelemenné Ódor Csilla, Alföldi Szilvia és Simon Zsuzsanna kaptak ajándékot. A könyvtár Fejér megyei pedagógusok körében is hirdetett pályázatot az emlékévhez kapcsolódó foglalkozásterv, óraterv megírására. A pályázat nyertese Galambos Judit, a Kislángi Tamási Áron Általános Iskola pedagógusa lett István király ítélete című óravázlatával, aki könyvcsomagot kapott ajándékba.


Fekete-Jezsó Benedek kisgyermekével vette át az ajándékot

Egymást követték a fellépők

Az elismerések és az ajándékutalványok átadását követően zenés-táncos gálaműsorral folytatódott a program, melyben közreműködött a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Feke Pál, Szomor György, valamint a Gorsium Művészeti Szakközépiskola tánckara és az Alba Regia Táncegyesület junior csoportja. A művészek ismert hazai és külföldi dalokat, slágereket adtak elő, és a száztíz perces műsorban többek között az István, a király rockoperából is részlet hangzott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik