Belföld

A mixer is újra tud majd éleszteni

Elsősegélynyújtó-tanfolyamot szerveztek a drogprevenciós tevékenységet folytató helyi civil szervezeteknek és a fehérvári szórakozóhelyeken dolgozóknak

A három alkalomból álló sorozatba összesen 36 fő kapcsolódott be. A Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ingyenesen biztosította a képzést, amely része a biztonságos szórakozóhelyekért meghirdetett városi programnak. A ma zárult sorozatról a tanfolyamot tartó Mészáros Zalán, a TEVA Magyarország tudományos munkatársa számolt be az oktatásnak helyet adó Alba Bárban.

„A kábítószer nagyon sok helyen jelen van, ezért is fontos a biztonságos szórakozóhely program megvalósítása. A mostani elsősegélynyújtó tanfolyamon azt tanítjuk meg a résztvevőknek, hogy felismerjük a kábítószerek okozta tüneteket, és hogy tudják, miben segíthetnek a fiatalokat a szakemberek kiérkezéséig. Az első lépés, hogy megállapítsuk, eszméletlen-e a rosszul lévő személy. Ezt követően hanyatt kell fektetnünk, a fej hátrafeszítésével biztosítanunk kell a szabad légutat, hogy elháruljon az életveszély. Ekkor jön a légzés vizsgálata, és ha nincs, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést.” – mondta el Mészáros Zalán oktató, a TEVA Magyarország tudományos munkatársa.

A tanfolyamot vezető szakember számadatokkal és gyakorlati példákkal is alátámasztotta az általa elmondottakat. A résztvevők megtanulták, hogyan lássák el szakszerűen a bajba került fiatalokat, megismerhették az emberi szervezet működését és a rosszulléteket kiváltó belső folyamatokat, valamint megtudták, hogy milyen veszélyhelyzetben hány perc áll rendelkezésükre a segítségnyújtás megkezdéséig, hogy ne károsodjon a szervezet.

A KEF által biztosított keretből 3 alkalommal összesen 36 főnek biztosították az alapvető elsősegély ismeretek elsajátítását. Minden foglalkozáson 12 fő vett részt, akik az oktatás végén igazolást kapnak arról, hogy az alapvető ismereteket a témában elsajátították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik