Belföld

Uszodát és hidat ígért a polgármester

A 100 legnagyobb szegedi cég vezetője előtt ismertette Botka László a városi terveket.

Csütörtökön délután Szeged 100, legtöbb adót befizető cégének képviselője előtt számolt be az elmúlt évről és a készül idei kötségvetési tervezetről Botka Lászó a városháza dísztermében.

A polgármester a fő számokkal kezdte: a szegedi büdzsé 32,899 milliárd forint, aminek 3/4-ét költötték működésre, a maradék 1/4-et pedig városi fejlesztésekre. Költségvetés kevesebb, mint a fele a 4 évvel ezelőttinek. Igaz, hogy bizonyos feladatokat átvállalt az állam az önkormányzatoktól, de bevételi oldalon 4,2 milliárddal többet vontak el, mint a korábban ezek fenntartására fordított összeg.

Örömtelinek mondta a polgármester, hogy a gazdasági heyzet ellenére alig csökkentek Szegeden az iparűzési adóbevételek, és az országos átlagnál jobbak városunk foglalkoztatottsági adatai a jelenlegi 6,1%-os aránnyal .

Botka László a rezsicsökkentés veszélyeire is felhívta a figyelmet: az árcsökkentés súlyos helyzetbe hozta a Szegedi Vízművet, a Hőszolgáltatót és a Környezetgazdálkodási Kft-t, összesen 2,2 milliárd forint hiány keletkezett a cégeknél.

Természetesen érintette a polgármester a város adósságállományának átvételét is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kommunikált 28 milliárd helyett 25 milliárdot vállalt át az állam. A korábbi magasabb bevételből azonban a várost tudta fizetni a törlesztést, most viszont a konszolidációban az állam elvette a város jövedelmének 2/3-át.

Végül, a fejlesztésekkel kapcsolatban Botka László elmondta, az idén befejeződik a sokat késett elektromos tömegközlekedés fejlesztése, megérkeznek a még hiányzó trolik. Ugyancsak kétéves huzavona után végre lendületet kapott a lézerközpont építése is. Kár, hogy nem a hazai, hanem a külföldi, drágában dolgozó cég nyerte a kivitelezési munkálatokat -mondta.

Az egyetem és a város jó kapcsolatának példájaként hozta a polgármester az új klinikai tömb megépülését, ahol az idén már betegeket is gyógyítanak.

A sorra kerülő feladatok között említette Botka László a Tisza belvárosi  partfalának most induló megújítását, új fedett uszoda létrehozását, a Széchenyi tér rendbetételét, és a régóta tervezett új buszpályudvar megépítését. Most is hallhattuk az egyre jobban hiányzó új, déli Tisza híd megépítsének tervéről..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik