Belföld

Orbán Viktor teszi le a lézerközpont alapkövét

Megvan a kivitelező, kezdődhet az építkezés.

Február 6-án látványos szakaszához érkezik a szegedi lézerközpont megvalósulása. A volt orosz laktanya területén csütörtökön délben Orbán Viktor miniszterelnök, Lehrner Lóránt az ELI Nonprofit Kft ügyvezetője és Szabó Gábor az SZTE rektora leteszik az épület alapkövét.

ELI Szeged

A projekt építési munkáinak gyöztesét a héten hirdették ki. Sokakban megütközést keltett, hogy nem az olcsóbb, hazai kivitelező, a KÉSZ csoport nyerte a beruházást, hanem a drágább ajánlatot tevő, de jelentős támogatókkal rendelkező Strabag–Swietelsky-konzorcium lett a győztes.

A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére kell elkészülnie a nagyberuházás első fázisának, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt második, 14,3 milliárd forintos költségvetésű szakaszának megvalósítása is majd.

A beruházástól a tudományos eredményeken felül azt várják, hogy 400 új munkahelyet teremtsen Szegeden, és minél több külföldön dolgozó magyar tudós térjen vissza ide dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik