Belföld

Ónos esőtől retteg a Dunántúl

Havazás nem lesz a hétvégén, de Győrben eső, fagyott eső hullhat.

Pénteken továbbra is nyugaton, délnyugaton és északnyugaton alakulhat ki elszórtan kisebb ónos eső, fagyott eső, miközben keletebbre felszakadozhat a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is előbújhat. Élénk, Dunántúlon és délen erős lehet a délkeleti szél. Délután -3 és +4°C között alakul a hőmérséklet.

Szombaton is nyugaton, délnyugaton és északnyugaton alakulhat ki elszórtan kisebb ónos eső, havas eső, fagyott eső, keleten kezdetben szakadozottabb lesz a felhőzet. A délkeleti szél a Győr-Baja vonal 100-150 km széles sávjában erős lesz, marad a télies hőmérséklet.

Melegfronti hatás

Vasárnap a keleti, északkeleti országrész kivételével többfelé kialakulhat eső, ónos eső, havas eső, nyugaton és északon egyre inkább havazás. Többfelé továbbra is szeles marad az idő – írja az Időkép.

A légköri felmelegedés miatt melegfronti hatás terheli az arra érzékenyeket. Alvászavar, levertség, és hosszabb reakcióidő jellemezheti a tüneteket.

Zala és Vas megye néhány járásában ismét narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adtak ki az ónos eső miatt. Több megyében az ónos eső, a viharos szél és a hófúvás miatt is elsőfokú riasztás van érvényben.

Vasban és Zalában lehet a legrosszabb

Bár péntek hajnalban mindenhol visszavonták vagy mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást, reggel Zala és Vas megye egyes járásaira ismét kiadták a narancssárga riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell felkészülni.

Az Országos Meteorológia Szolgálat által az MTI-hez eljuttatott, péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Vas és Zala megyében másodfokú, tíz további megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest –, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt, míg Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyében a hófúvás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.
A meteorológiai szolgálat azt írta: a reggeli órákban a középső megyékben, napközben főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki kisebb ónos eső, fagyott eső, eső. A Dunántúl északi, északkeleti részén viharossá fokozódhat a szél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik