Belföld

Ónos eső miatt csúszik a fél ország

A Dunakanyar, a Dunántúl és Budapest útjaira ónos eső esett az éjjel. A katasztrófavédelem riasztást adott ki.

Zala és Vas megye néhány járásában ismét narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adtak ki az ónos eső miatt. Több megyében az ónos eső, a viharos szél és a hófúvás miatt is elsőfokú riasztás van érvényben. Bár péntek hajnalban mindenhol visszavonták vagy mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást, reggel Zala és Vas megye egyes járásaira ismét kiadták a narancssárga riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell felkészülni.

Veszélyjelzés

Az Országos Meteorológia Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése  szerint Vas és Zala megyében másodfokú, tíz további megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest –, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt, míg Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Tolna megyében a hófúvás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a reggeli órákban a középső megyékben, napközben főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki kisebb ónos eső, fagyott eső, eső. A Dunántúl északi, északkeleti részén viharossá fokozódhat a szél.
Emellett a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúl keleti részén is lehetnek időnként erős vagy viharos széllökések, ezért ezeken a tájakon hóátfúvásra is fel kell készülni, kiemelten Csongrád és Bács-Kiskun megyében – tették hozzá.

Pénteken hajnalban mindenhol visszavonták vagy mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást. Több megyében azonban továbbra is elsőfokú riasztások vannak érvényben nemcsak az ónos eső, hanem a viharos szél, illetve a hófúvás miatt is.

Az utakon jég van

Az Útinform péntek reggeli fél hatos összesítése alapján a Dunakanyarban, Vác, Monor, Székesfehérvár és Szekszárd körzetében változó intenzitású ónos eső esik, de az éjszakai és hajnali órákban a Dunántúl több térségében is, így Kápolnásnyék és Tamási körzetében, valamint az M1-es autópálya bicskei és az M5-ös Újhartyán és Budapest közötti szakaszán a is észleltek ónos eső jellegű csapadékot. A fővárostól északra a Duna mentén, továbbá Székesfehérvár és Tamási körzetében így még a főutakon is előfordulhatnak síkos szakaszok.

A mellékutakon Fejér, Veszprém, Tolna és Baranya megye területén a folyamatos szórás ellenére sokfelé síkos, jeges vagy jégbordás a burkolat, Kaposvár, Solt, Kiskunhalas és Baja körzetében, valamint a keleti országrészben Debrecen, Mátészalka és Sarkad környékén vannak téliesebb útviszonyok egy-egy alsóbbrendű úton. A közúthálózaton bár lelassult a forgalom, de fennakadás egyelőre nincs, a városi, települési belterületi utakon és főleg a hegyvidéki szakaszokon azonban nagy a csúszásveszély.

Az Útinform közleménye kiemeli, hogy mikor intenzív ónos eső hull, akkor a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag sem tudja kifejteni kellő mértékben olvasztó hatását, így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt.

“Munkagépeink a magasabb szolgáltatási osztályba tartozó utakon már csütörtökön megkezdték a megelőző szórást, hogy ha kisebb ónos eső hull, az ne fagyjon oda a burkolatra, a mai napon is folyamatosan dolgozunk a szükséges síkosságmentesítési munkákon, így az 5 óra 30 perces összesítésünk alapján összesen 265 járművünk végzett az utakon sószórási munkákat. Mindezek ellenére ilyen időszakban jóval könnyebben és gyorsabban alakulhatnak ki csúszós útszakaszok, ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak! Társaságunk csak a csapadék elállta után tud hatékonyabban beavatkozni, de ilyenkor a mi gépeink is a síkos útszakaszokon kell, hogy közlekedjenek, ezért a síkosságmentesítés ilyenkor jóval több időt és energiát igényel” – figyelmeztet az Útinform.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik