Belföld

Megyénk a harmadik legfertőzőttebb terület

A január eleji roham után, az OEK megfigyelései alapján az országban lassan terjed influenzaszerű megbetegedések száma. Az adatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében mérték a legtöbb beteget, Pest és Bács-Kiskun megye után.

Az influenza vírusos megbetegedés tünetei lehetnek: köhögés, orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata, láz, fejfájás, orrfolyás, kimerültség érzete. Gyorsan terjednek, tüsszögéskor, köhögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel.

Az idősek közül kevesebben kapják el

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 2014. január 20-26. között az országban 12 800 fő, az előző hetinél 21,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 22 százaléka gyermek, 39,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 28,1 százaléka, 10 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Egyre többen választják az influenza elleni védőoltást, de teljes biztonságot a vakcina sem nyújt. Így érdemes néhány nagyon egyszerű praktikát betartani, amelyek biztosítják az immunrendszert.

Nem is gondolnánk, hogy egy tüsszentéssel rengeteg testnedvet, s ezzel temérdek vírust, egyéb baktériumokat juttatunk a levegőbe. Ez a videó nagyon jól szemlélteti, mi történik. Ebédhez nem ajánljuk, de nagyon érdekes.

Tippek az influenza ellen

  • Mossunk gyakrabban kezet és használjunk kézfertőtlenítőt, főleg tömegközlekedés után. Koncerteken, diszkókban fokozottan terjed az influenza, érdemes elkerülni ezeket a helyeket, legalábbis az influenza fő időszakában.
  • A diéták, lé böjtök gyengítik a szervezetet, influenza idején óvatosan a fogyókúrával. A testmozgás kifejezetten fontos, hiszen az izzadsággal távoznak a méreganyagok.
  • A lilahagyma, fokhagyma kiváló vírusölő. A C-vitamin és a vitaminban gazdag élelmiszerek mind erős ellenállói a vírusoknak, fogyasszuk őket nagyobb mennyiségben.
  • Igyunk minél több folyadékot, víz és gyógytea formájában. Cukor helyett használjunk mézet és valódi citromlevet.
  • Szellőztessük a lakást, irodát, egy nap akár többször is, emellett öltözzünk be jól és sétáljunk a friss levegőn.
  • A párologtatás jót tesz az eldugult orrnak és a torok szárazságának, a párás levegő belélegzése felszabadítja a légutakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik