Belföld
pénz (pénz, )

Csaknem 100 milliárdba kerülnének az ellenzék ígéretei

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 01. 31. 11:46

Korábban a témában:

Szigorúbb kampányfinanszírozásra van szükség, különösen nagy veszélyt jelent a kampányok kiszervezésének lehetősége – állapították meg a Transparency International (TI) Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet szakértői pénteki rendezvényükön, Budapesten. A két szervezet a Mit választunk? projekt keretében a parlamenti választások előtt megvizsgálta a magyarországi intézményrendszer átláthatóságát és a költségvetést.

Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója kiemelte: Magyarország rosszul áll az átláthatóság szempontjából, márpedig ha nincs jól működő intézményrendszer, akkor nő a korrupció kockázata, sérülnek a demokratikus jogok, torzul a politikai rendszer és romlik a gazdasági versenyképesség. A közhatalmi döntéshozatalban megszűnt a hatalommegosztás, jellemzővé vált egyes üzleti csoportok és a politikai rendszer összefonódása – mondta.

Kijátszható szabályok

A kampányfinanszírozás szabályozásának kedvező elemei között említette a készpénzhasználat tilalmát az egyéni jelöltek esetében és az elektronikus médiareklámok ingyenességét. Ugyanakkor kedvezőtlen, hogy a készpénzhasználat megengedett a pártlisták esetében, a legveszélyesebb pedig a kampányok kiszervezésének lehetősége “civil vagy álcivilszervezeteknek” – vélekedett. A szakértő a közbeszerzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a törvény nem ad védelmet a korrupciós kockázatok kivédésére, és a közbeszerzési folyamat nem kap kellő nyilvánosságot.

A TI ezért egyebek mellett azt javasolja, hogy a végrehajtó hatalmat korlátozni képes közjogi megoldásokat vezessenek be, olyan, szigorúbb kampányfinanszírozási szabályokat dolgozzanak ki, amelyeket a pártok nem tudnak kijátszani, erősítsék a korrupciót bejelentő védelmét. Fontosnak tartják azt is, hogy olyan közbeszerzési szabályozást alakítsanak ki, amely kizárja a közpénzből jutalmazást, valódi versenyt teremt és olcsó, jó minőségű szolgáltatást tesz lehetővé.

Ennyibe kerülnek a javaslatok

Martin József Péter közölte: februártól “beárazzák” a pártígéreteket, vagyis azt vizsgálják, hogy milyen hatással lehetnek a költségvetésre. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet igazgatója e vizsgált pártígéretek között említette az Együtt-PM és az MSZP javaslatát arról, hogy a maximális 3 helyett 9 hónapig járjon munkanélküli segély. Ennek 65-70 milliárd forint lenne a közvetlen hatása a költségvetésre, de mivel emelkedne az emberek jövedelme, ami növeli a fogyasztást, mintegy 10 milliárddal kisebb ez a hatás – magyarázta. Hozzáfűzte: kiszámolták azt is, hogy az alapvető élelmiszerek az MSZP javaslata szerinti jelentős – 4 százalékosnak feltételezett – áfacsökkentése 30-32 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésnek

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a rövid távú költségvetési hatása nagyon kicsi, mert úgy juttat pénzt a lakosságnak, hogy az nem a költségvetésben jelenik meg. Így ennek a lépésnek inkább hosszú távon jelentkezik a hatása: az érintett szektorokban a beruházások drámaian csökkennek, vagyis a rezsicsökkentés a hosszú távú növekedési kilátásokban “fog visszaütni” – közölte.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, a projekt egyik védnöke azt mondta, hogy a magyar társadalom keveset tud a közpénzek ügyéről. Ahogyan a vállalkozók nem kedvelik a versenyt, úgy a politikusok sem szeretik a nyilvánosságot, még ha az ellenkezőjét állítják is – fogalmazott. Hozzátette: ki kell kényszeríteni a nyilvánosságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.