Belföld

Visszadobták Jávorék paksos népszavazását

jávor benedek (jávor benedek)
jávor benedek (jávor benedek)

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését.

Formai okok

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert az előterjesztők nem a jogszabály mellékletében előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, valamint még azelőtt gyűjtötték össze a beadáshoz szükséges támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket – illetve az azzal járó adatkezelést – az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

Az NVI elnöke most első alkalommal hozott olyan döntést, hogy egy népszavazási kezdeményezést nem terjeszt az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.

Újra próbálhatják

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják. Az NVI-hez pénteken érkezett meg a két politikus közös népszavazási kezdeményezése. A kérdés, amelyben népszavazást tartanának, így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?”

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket – a szervezőkkel együtt – legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

A nép nem, a parlament nemsokára voksolhat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén elutasította azt a kezdeményezést, amit Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke nyújtott be azért, hogy a választók döntsenek az atomerőmű bővítéséről. A képviselők február elején szavazhatnak a paksi bővítésről.


Fotó: MTI

Látványos akció és tüntetés

Greenpeace-aktivisták atomjellé változtatták Budapesten a Clark Ádám téri virágágyást. A különleges díszletre ráírták, hogy STOP PAKS2. Az akcióval arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a tervezett paksi bővítés szerintük környezetvédelmi és gazdasági szempontból is elfogadhatatlan. A Greenpeace szombat délutánra több magyarországi civilszervezettel közös tüntetést szervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik