Belföld

Több kamera és utcai járőr lesz a városban

közterület-felügyelők (közterület-felügyelők, )
közterület-felügyelők (közterület-felügyelők, )

Közbiztonsági programot hirdet Székesfehérvár. Az önkormányzati rendőrség létrehozása és egy új térfigyelő központ kialakítása mellett növelik a közterület-felügyelők számát, valamint új kamerákkal bővítik a városi hálózatot.

Nyár óta közterület-felügyelők nézik a térfigyelő kamerák képét és számos új, jó minőségű térfigyelő kamerát is beszerzett a város. Az elmúlt félév tapasztalatai nagyon jók: több felelősségre-vonáshoz szolgáltak bizonyítékul a kamerák képei és a szabálysértések száma is csökkent, a Belvárosba engedély nélkül behajtók száma például ötödére esett vissza.

Fotó: ÖKK

Jön az önkormányzati rendőrség

Mindezek alapján döntött úgy Székesfehérvár Önkormányzata, hogy él a törvény adta lehetőséggel és a közterület-felügyeletre építve megkezdi egy önkormányzati rendőrség kialakítását. Mindennek előkészítése a rendőrségi vezetőkkel és szakemberekkel folyamatosan egyeztetve zajlik. A közbiztonsági helyzet javítására egyébként az elmúlt években erre a területre fordított forrásokon felül is jelentős összeget, mintegy 80-90 millió forintot biztosítanak a 2014-es költségvetésben.

„Egy közbiztonsági programot dolgozunk ki Székesfehérváron, mert úgy ítéljük meg, hogy ennek a területnek a fejlesztésére a közbiztonság és a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében nagy szükség van.  Ezen keresztül szeretnénk elérni, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet is erősödjön, mind személyi állományában, mind technikai eszközeiben. Több mint 25 millió forintot fordítunk a térfigyelő kamerarendszer bővítésére idén. Ezzel együtt a felvételeket figyelő közterület-felügyelők számát is szeretnénk emelni, erre 24 millió forintot fordítunk. A fennmaradó összeget pedig arra használjuk fel, hogy egy valódi, korszerű központot alakítunk ki az önkormányzati rendőrségnek, ahol a térfigyelő kameraközpont is helyet kap” – mondta el Cser-Palkovics András.

A rendőrök fokozott utcai jelenléte

A polgármester arról a 10 millió forintos keretről is beszélt, amelyet a közbiztonsági problémák társadalmi kezelésére különít el az önkormányzat. Alapvetően a bűnmegelőzésre szeretnének ezzel hangsúlyt helyezni, hogy a felderítés és a szankcionálás mellett ez is fontos. Tárgyalások folynak a rendőrséggel, hogy az utcai jelenlét növelésében és a járőrszolgálatok megerősítésében hogyan tudnak együttműködni a közterület-felügyelettel.

A közgyűlés már tavaly év végén döntött arról, hogy 10 új térfigyelő kamerát helyeznek ki a Hübner András, a Gánts Pál és a Széchenyi utcákban és, valamint a Köfém lakótelepen, melyek képét szintén a Városház tér 1. szám alatti központban figyelik majd folyamatosan.

A szó elszáll, a felvétel megmarad

„Az itt élők örömmel fogadták, hogy a város megoldást keresett problémájukra. Reméljük, hogy a térfigyelő rendszer a rendőrség munkáját segítve, a lakók szubjektív biztonságérzetét növelve hatékonyan működik majd. A technikai eszközök valóban preventív jelleggel rendelkeznek, de fontos, hogyha egy bűncselekmény elkövetésre kerül, akkor ott vita ne legyen. A szó, írás, kiabálás elszáll, de a videofelvétel ott marad. Az elindított eljárás esetében ez a fejlesztés a bizonyítást nagyban segíti, illetve gyakorlatilag meg is oldja. Az önkormányzati rendőrség is nagy segítséget jelent majd, hiszen általuk megnő a közterületi jelenlét a kamerák által észlelt szabálysértésekre azonnal tudnak majd reagálni. Bízunk benne, hogy ezek a fejlesztések a megelőzést is segítik. Ha a lakók szubjektív biztonságát sértő cselekményeket megfelelően szankcionálják, akkor ezek a dolgok vissza fognak szorulni. A közbiztonsági problémák társadalmi kezelésére elkülönített összeg pedig alkalmas lesz arra is, hogy a civil szervezetekkel együttműködve bűnmegelőzési előadásokat szervezzünk az iskolákban” – ismertette Viza Attila tanácsnok, önkormányzati képviselő.

Vandálok a belvárosban

Augusztusban a Pátzay Pál-féle lovasszobor kardjából letörtek egy darabot, és falloszként a huszár lábához tették. Itt, többek között a térfigyelő kamerák képe alapján sikerült megtalálni azt elkövetőt, aki a rongáláskor még fiatalkorú volt. Az érintett felek egyetértésével egy közvetítő eljárás keretében történt meg a felelősségre vonása. A január 28-án lezajlott egyeztetésen az a megállapodás született, hogy a fiatalember egy hónap műemlékekkel kapcsolatos közhasznú munkavégzéssel dolgozza le az okozott kárt. Amennyiben ezt nem tenné meg, a büntető eljárás folytatódik, ami akár letöltendő szabadságvesztés büntetést is eredményezhetne.

„Azt gondoljuk, hogy a fiatalember számára biztos, hogy tanulságos az eset. Reméljük, hogy rajta keresztül mindenki számára világossá válik, hogy egy fiatalos csínytevés milyen súlyos következményekkel járhat, amely akár az ember egész életére kihathat.” – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

Októberben a Városháza előtti oszlopok voltak útban valakinek, vagy valakiknek.

Gondok vannak a közvilágítással

Újságírói kérdésre válaszolva Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy a sok lakossági panasz miatt az E.On-nal is egyeztetést folytatott a város a közvilágítás kapcsán tapasztalt problémákról. Itt azt is jelezte a város, hogy amennyiben a szolgáltató nem tud megnyugtató megoldást a folyamatosan felmerülő gondokra, úgy az önkormányzat szívesen átveszi a közvilágítás működtetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik