Belföld

Székkutason már elkezdődött

hir24
hir24

2014. 01. 30. 08:08

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium a gyógynövény szakma képviselőivel.

Erről a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, és a szövetség elnöke beszélt a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szakmai napján.

Kardeván Endre államtitkár kiemelte: a stratégiai megállapodás célja, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek segítik a magyar gyógynövény szakma régi hagyományainak továbbvitelét, de az új technológiai és piaci kihívásokra is megfelelő választ adnak.

Ezen a területen Európában keresleti piac van: évente mintegy 7 százalékkal nő az igény a jó minőségű természetes gyógynövények iránt – mondta Kardeván Endre. Hozzátette, hogy a kiélezett piaci versenyben nem elegendő magas minőségű gyógytermékeket előállítani, a sikerhez átfogó piaci és reklámstratégia is szükséges.

Cél a 30 ezer hektár

Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke elmondta: a szövetség becsült adatai szerint – az elmúlt három év átlagában – évente mintegy 20 ezer tonna szárított gyógynövényt dolgoznak fel az országban. A Magyarországon feldolgozott gyógynövények 70 százaléka vadon termő növények gyűjtéséből származik.

A gyógynövénytermő terület nagysága 18-21 ezer hektár. A termesztett növények közül az elnök megemlítette a mustárt, az édesköményt, a mákot, a citromfüvet, a borsmentát, a kakukkfüvet, a körömvirágot, továbbá a fehérmályvát, amelyek termesztési technológiái a szántóföldi termesztéstől a háztájiban való előállításig terjednek.

Magyarországon 110-120 gyógynövényfaj gyűjthető. Gyűjtésből legnagyobb tömegben a vadgesztenye származik, de gyűjtik az erdei csalánt, a csipkebogyót, az aranyvesszőt és a kamillát is.

Hazánkban mintegy 5 ezer ember foglalkozik gyógynövény-gyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 25 cég. Ők további 1500-2000 embernek adnak munkát az elsődleges feldolgozásban.

Czirbus Zoltán emlékeztetett arra, hogy elkészült a gyógynövény ágazati stratégia, amelynek fontos eleme, hogy a mostani uniós költségvetési ciklus végére Magyarországon a gyógynövény-termőterület a másfélszeresére nőjön, elérje a 30 ezer hektárt. A gyűjtött és termesztett növények mennyiségét pedig 25 százalékkal kívánják emelni, 20 ezer tonnáról 25 ezer tonnára. Ehhez mintegy 10 milliárd forintos többletforrásra volna szükség, ami lehetne például pályázati pénz – mondta a terméktanács elnöke.

Székkutas úttörő

A közfoglalkoztatás egyik pillére a mezőgazdaságban a növénytermesztés, illetve az állattenyésztés. Több önkormányzat is foglalkozik gyógynövény-termesztéssel, illetve gyűjtéssel, ezeket a programokat a BM szeretné támogatni a Gyógynövény Szövetséggel és Terméktanáccsal együttműködve.

Czirbus Zoltán a székkutasi gyáregységgel is rendelkező Herbária Zrt vezérigazgatója is, nemrégen jelentette be, 100 milliós fejlesztés előtt áll a községben álló üzem. A faluban már a korábbi években elkezdték a gyógynövénytermesztést, a megállapodásnak köszönhetően ez tovább fejlődhet 2014-től.

herb1 (herbaria)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. október 23.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
MTI/Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.