Belföld

Zárul a Csillagkapu

echo innovációs műhely (echo innovációs műhely, )
echo innovációs műhely (echo innovációs műhely, )

Sajtótájékoztatón számoltak be a „Csillagkapu” modell-program eredményeiről.

Az állami és a civil szektor összefogásával zajlott a „Csillagkapu” modell-program az elmúlt másfél évben Fejér megyében. A projekt célja a Fejér megyei polgárok áldozattá válásának megelőzése és a már bűncselekmény áldozatává vált emberek sérelmeinek kezelése volt. A program nemcsak az áldozatokra, hanem környezetükre és a velük kapcsolatba kerülő szakmai szervezetekre is reflektált, elterjesztette a településeken felmerülő konfliktusok erőszakmentes megoldási módszereit,ezáltal nőtt az emberek biztonságérzete – írta közleményében az Echo Nonprofit Network kommunikációs referense.

Önvédelem és terápia

Az áldozatsegítés modul részeként rendszeresen tapasztalatot cseréltek a szakemberek szemináriumok, konferenciák révén; pszichológus és szociális munkás végzett egyéni és csoportos kezeléseket, terápiákat; áldozatsegítő szakember önkéntes segítőket készített fel; önismereti tréningeket szerveztek, valamint bűncselekmények áldozatainak önvédelmi tanfolyamot és reintegrációs foglalkozásokat tartottak.

Mediációs érzékenyító fórumok és bűnmegelőzés

A kompetenciafejlesztő modulban kommunikációs tréningen vettek részt az áldozatokkal közvetlen kapcsolatba kerülő rendőrök; bírákat, ügyészeket, rendőröket készítettek fel az áldozatokkal való empatikus bánásmód alkalmazására; ifjúsági és családi mediációs készségfejlesztő tréninget szerveztek a Csillagkapu program révén. Ercsin, Pátkán, Sárkeresztúron, Székesfehérváron a Mura-Hübner utcákban, valamint Enyingen indítottak mediációs érzékenyítő tréninget, foglalkozásokat, lakossági érzékenyítő fórumokat. Helyzetgyakorlatokat mutattak be a rendőrök 20 iskolai osztályban; fejlesztették a SZEM mozgalmat a településeken; bűnmegelőzési eszközöket biztosítottak a különösen veszélyeztetett csoportoknak; rendhagyó osztályfőnöki órákat tartottak, valamint nyugdíjas klubokban szerveztek tájékoztató fórumokat.

A másfél évig tartó Csillagkapu modell- program során több mint 200 szakembert készítettek fel, 1100 ember vette igénybe a szolgáltatásokat, és összesen 1600-an jelentek meg a rendezvényeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik