Belföld

Bukhatják a névválasztást Mesterházyék

baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )
baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )

Jogi aggályokat vet föl, ha egy már létező pártéval megegyező néven jön létre, működik, kampányol egy másik politikai formáció – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász annak kapcsán, hogy a 2009-ben létrejött Összefogás Párt vezetője, Szepessy Zsolt hétfőn nyílt levélben tiltakozott, amiért a balliberális választási szövetség „lenyúlta” az összefogás elnevezést.

Ha egy újonnan létrejött formáció mindenféle megkülönböztetés nélkül ugyanazt a nevet használja, mint egy korábban alakult, bíróságon bejegyzett párt, az alkalmas lehet a választók megtévesztésére. A megtévesztés akkor is megvalósul – tette hozzá a szakértő –, ha csupán szlogenként, a választási kampányban, reklámokban, netán hirdetőtáblákon használják egy másik párt nevét, és a szavazólapokon nem.

A szakértő példaként említette, hogy 2009-ben a pécsi időközi polgármester-választás kapcsán a Baranya Megyei Bíróság jogerősen eltiltotta Szili Katalint attól, hogy „az összefogás jelöltje” kifejezést használja, ugyanis azon a választáson az Összefogás Pécsért Egyesület nem Szilit, hanem Páva Zsoltot, a Fidesz jelöltjét támogatta. A bíróság annak ellenére mondta ki a jogsértést, hogy Szili Katalin plakátjain az „összefogás” kis kezdőbetűvel szerepelt. A korábbi döntés alapján feltételezhető, hogy a bíróság akár igazat is adhat a Szepessy-féle Összefogás Pártnak, amennyiben kérik a jogsértés megállapítását és a baloldali pártok eltiltását a választókat megtévesztő összefogás névtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik