Belföld

Rezső bácsi 110 évesen is követi a híreket

Győrben köszöntötték hazánk egyik legidősebb emberét; egészségi állapotát egy 60 éves is megirigyelhetné.

Rezső bácsi négy éve egy győri idősek otthonában éli mindennapjait. Kedden, január 29-én ünnepli 110. születésnapját, amely nemcsak országos szinten, de az egész világon bámulatos kornak számít.

Rezső bácsit születésnapja alkalmából Borkai Zsolt Győr polgármestere köszöntötte a város nevében, akitől ajándékba egy faliórát kapott. A városatya megjegyezte: irigyli a bácsi kisimult arcát. Szó, ami szó: az idős úron nem látszik a 11 évtized.

102 évesen könyvet írt

Lelencgyerekként nőtt fel, majd lovászfiú, zsoké, suszterinas, cipész, házmester, később újságíró lett. Kétszer kötött házasságot, két gyermek édesapja. 2010-ben, 106 esztendős korában vonult be Győrben az idősek otthonába, 2006-ban pedig társszerzőként kiadott egy könyvet „Embermesék” címmel. A könyv megjelenésekor 102 esztendős volt, így ezzel a legidősebb aktív írók közé tartozik. A köszöntésen elmesélte: 12 éves korától kezdve kellett saját magát eltartania, s elmondta azt is: még mindig szívesen olvas újságot, követi a híreket.

A hivatalosan is elismert legidősebb ember 115 éves és a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, a japán Misao Okawa, ma is él. A világ legidősebb embere, aki valaha is élt, papírokkal tudta bizonyítani korát, egy 122 éves francia nő, Jeanne Calment volt, aki 1997-ben hunyt el.

A titok: mértéktartás a szerelemben

Rezső bácsi köszöntésén már tavaly is ott volt a Győr24. Akkor azt nyilatkozta portálunknak, hogy hallása és a látása már nem tökéletes, de ettől függetlenül nagyon jól érzi magát a bőrében. „Tapasztalt ember vagyok, így már bátran mondhatom, hogy a hosszú életnek nincs titka. Egyszerűen csak normális életet kell élni, szerelmesnek lenni pedig csak mértékkel.”

Rezső bácsi egy évvel „idősebb” József Attilánál

Gallai úr élete felér egy középiskolás történelem-tananyaggal. Két világháborút, rendszerváltozásokat élt át az idős férfi.

1905-ben József Attila megszületett: Rezső bácsi már egy éves.

1908-ban a Nyugat című lap indulásakor: már négy éves.

1909-ben amikor Radnóti Miklós megszületett: kisiskolás korú gyermek

1913-ban amikor Weöres Sándor megszületett: kilencedik évét taposta.

1914-1918, I. világháború kitörésekor: tíz évesen éli át az első háborút

1920-ban Horthy Miklós kormányzóvá választásakor: Rezső bácsi tinikorba lép

1939. szept. 1-én Lengyelország lerohanása – a II. világháború kezdetekor: 35 éves.

1956-ban, amikor kitört a forradalom Magyarországon: 52. évét tapossa.

2004-ben ünnepelte 100. születésnapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik