Belföld

A partfal miatt viszik a kalapos hölgyet

25 méteres szakaszonként bontják majd a partfalat, először azonban elszállítják a szobrokat.

A korábbi terveknek megfelelően, január 28-án megkezdődnek a partfal felújítási munkálatai, méghozzá Lapis András Kalap alatt című alkotásának elszállításával.  A munkáról Borza Tibor, az ATI-VIZIG Árvízvédelmi, Folyamszabályozási és Vízminőségi-kárelhárítási Osztály vezetője tartott rövid tájékoztatást.

25 méteres szakaszokat bontanak majd

Részletekben újul meg a rakpart. Első lépés a szobrok elszállítása. Ezután a betonfalat távolítják el a járda vonalában és megkezdik a résfal és köpenyfal építését, a mentett oldalon pedig úgynevezett árokszivárgót hoznak létre. Az ATIVIZIG folyamtosan felügyeli majd az építkezést. Ideiglenes árvízvédelmi tervet is be kellett nyújtani, ami előírja, hogy csak 25 méteres szakaszonként lehet megbontani a partfalat.

2,1 kilométer majdnem 2 milliárd forintból

A 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest három-négy méteres mélységig szivárgásgátló fal épül, a régi támfal előtt pedig teljesen új, vasbeton köpenyfalat alakítanak ki. A betonmellvédet részben visszabontják, és a megmaradó szerkezet tetejére 60 és 120 centiméter magas, mobil árvízvédelmi fal kerülhet.

Az önkormányzat a belvárosi árvízvédelmi rendszer rekonstrukciójára 1,5 milliárd forintos uniós támogatást nyert el, amelyet 317 millió forintnyi saját forrással egészített ki. Az építkezés az Árvízi emlékmű és a Bertalan híd között zajlik majd.

Jövő héten a rakparton is lesz korlátozás

A partfal-rekonstrukció miatt félpályás útlezárás várható a rakparton, várhatóan jövőhéten ér el oda az építkezés, ha az időjárás is úgy akarja.

“A Tisza vízszintje jelenleg 232 centiméter, a rakpart úttestjének szintje 580 centiméter, amíg ezt nem haladja meg a folyó, addig dolgozhatnak a gépek” – nyilatkozta Borza Tibor.

A projektnek 18 hónap alatt kell elkészülne, a szeződés aláírásától számítva – 2013. november 22 -, tehát 2015. május 23-án kell átadni az új gátat.

Amíg a klinikai épületek mentén dolgoznak a gépek, amik olyan modernek, hogy minimális zajjal járnak a munkálatok, addig este hét óránál tovább nem fognak dolgozni. Amúgy sem várható esti műszak, csak nyújtott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik