Belföld

A félszíves Döme megnyerte első csatáját

döme (félszives kisbaba)
döme (félszives kisbaba)

Az egyhetes baba egy többórás operáción esett át, de az életben maradáshoz még szükség lesz több kisebb beavatkozásra is.

Reggel 8 órakor vitték a műtőbe a félszíves móri kisfiút, akit Szegeden próbálnak megmenteni. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Székesfehérváron született gyermek családjának facebookos segélykiáltására találtak rá dr. Hartyánszky István professzorra, aki segíthet.

Megvolt a nagy műtét

Az egyhetes Döme hozzátartozóitól a Fehérvár24 megtudta, most egy kb. két és fél órás sebészi beavatkozáson esett át a baba. Próbálják a nyomást levenni a szívkamráról, hogy a tüdő ellátását segítsék. Édesanyja, Széber Kitti szerint minden azon múlik, mennyire erős a gyermek. A további műtétekhez muszáj erősödnie.

A kis Döme
(Fotó: Facebook)

Nem hagyták az úton a kisfiút

Az anyuka egyúttal cáfolta azokat a Facebookon terjedő híreket, hogy a fehérvári kórház úgy állt bosszút, amiért átvette Szeged a gyereket, hogy megállt a mentő félúton, hogy menjen érte akkor Szeged. Az anyuka szerint szó sincs erről, a fővárosból ment inkubátoros mentő a gyermekért, Fehérvárnak nincs is ilyen autója, majd valóban, a megbeszéltek szerint átadták őket a szegedieknek, de ez így volt eleve tervezve.

A fiatalasszony szerette volna azokat a korábbi híreket is tisztázni, hogy a fehérvári orvosok nem mondták neki, hogy nyugodjon bele a gyermeke halálába, csupán azt, bele kell törődnie, hogy kisfia súlyos szívbeteg.

A kisfiú szülei (Fotó: Facebook)

Ezekben a pillanatokban is harcol az életéért

A műtét sikerült, most egyórás megfigyelés alatt van a pici, majd napokon belül további operációt hajtanak végre az erek tágítása miatt, egyelőre van egy nyertes csata, és ez a lényeg. Ami biztos, hihetetlen ez az összefogás, akármit is tartanak a magyar emberről, számunkra itt eldőlt, köszönet, hatalmas köszönet, az eddigiekért és a továbbiakért! – közölte az apuka nővére a Fehérvár24-gyel.

A kisfiú apukája Komjáthi Barna kérdésünkre elmondta, hogy a kisfiú már az intenzív osztályon van, állapota stabil. “Jelenleg arra várunk, hogy bemehessünk hozzá. A professzor úr azt mondta, hogy a beavatkozás jól sikerült, bizakodunk, hogy Döme szervezete ezáltal megerősödik.”

Ma és még holnap is mindkét szülő Szegeden maradhat, de aztán haza kell utazniuk. A családban van még egy 3 és egy 5 éves fiú, akiket a szülőknek nincs kire hagyniuk.Az ingázás nagyon megterhelő anyagilag, ezért minden segítségnek nagyon örülnek – olvasható a Facebookon.

Időt kapott Döme az erősödésre

A műtétet vezető professzor a Délmagyarnak elmagyarázta, hogy a hétfői beavatkozáson beszűkítettek két tüdőartériát, illetve próbálják nyitva tartani azt az eret, amelyik magzati korban elvezeti a vért a nagyvérkörbe. Ez normális esetben a születés után elzáródik, Döme esetében azonban ezen keresztül biztosítják a vérellátást.

Bonyolult fejlődési rendellenességről van szó, amelyet többlépcsős műtéti sorozattal lehet csak helyrehozni. Mivel mindegyik nagy kockázatú, ezért nem vállalták el szívesen más orvosok. Szegeden azonban kitűnő munkacsoport dolgozik, ezért mondtunk igent az operációra – mondta el Hartyánszky István.

A mostani sikeres, komplikációmentes műtét után sem lesz Döme egészséges, keringése nem lesz tökéletes, ezért még legalább két másik beavatkozásra lesz szükség. A mostanival azokat el lehetett odázni hónapokkal, hogy a pici szervezete addig megerősödjön – mondta a professzor a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik