Belföld
Fejer-Megyei-Leveltar(210x140)(1).jpg (levéltár, )

Átadták a Fejér megyei levéltár felújított épületét

Az eseményen részt vevő kultúráért felelős államtitkár az elmúlt évtized egyik legjelentősebb kulturális beruházásának nevezett.

Halász János a keddi székesfehérvári ünnepségen hangsúlyozta, hogy a 19. századi épületben méltó elhelyezést kapnak a levéltári dokumentumok, a 16 ezer irat-folyóméteres kapacitás pedig folyamatos átvételt biztosít a jövőben. Hozzátette: az épület adottsági lehetővé teszik, hogy az alapfeladatok mellett Székesfehérvár és Fejér megye kulturális életében is szerepet vállaljon. Az államtitkár szerint a felújítás is bizonyította, hogy a kormány elkötelezett a levéltárak ügye mellett. Úgy vélte, hogy a beruházás iránytűként szolgál majd további ingatlanfejlesztésekhez, amivel “biztosítható lesz a nemzeti múlt méltó elhelyezése”.

Nincs társadalmi emlékezetvesztés

Halász János emlékeztetett arra, hogy 2013-ban 500 millió forinttal nőtt a levéltári terület finanszírozása, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeinek évtizedek óta húzódó felújítását, hiszen a forrás jelentős része az idén is rendelkezésre áll. Kiemelte, hogy “a közösségek memóriája” a nemzeti könyvtárakban és levéltárakban van, mert “a nemzedéki emlékezet 80 évet képes befogni, onnantól az intézményesített emlékezet veszi át a helyet”. A levéltárakban őrzik az egyéni és közösségi kordokumentumokat, így nincs társadalmi emlékezetvesztés és erősödik az identitás is – vélekedett. Az államtitkár köszönetet mondott L. Simon Lászlónak, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének, aki még kulturális államtitkárként kezdeményezője volt a jogszabályváltozásnak, amely lehetővé tette a forrás-átcsoportosítást és a beruházás befejezését.

Az elmúlt évek legnagyobb kulturális eredménye

L. Simon László közölte, hogy a 2006 és 2010 közötti időszakban a Fejér Megyei Közgyűlés “erős kormányzati ellenszélben” is támogatta a levéltár felújítását és ahhoz 1,9 milliárd forintot biztosított. Ehhez társult a minisztérium 500 millió forintos támogatása – mondta. Reményét fejezte ki, hogy a felújítás után az épület hosszú évszázadokig levéltárként funkcionál majd, “annak ellenére, hogy a szkeptikusok már lemondtak róla, a haszonlesők pedig mást álmodtak meg ide”. A bizottsági elnök kitért arra is, hogy az elmúlt négy év legnagyobb kulturális eredménye a közgyűjteményi intézményrendszer átszervezése, amelynek keretében a második legnagyobb intézményként jött létre a Magyar Nemzeti Levéltár.

Cser-Palkovics András polgármester szimbolikusnak nevezte az épület teljes felújítását és kibővítését, mert “egy városi műemlék megyei funkcióval bír, vagyis nemcsak Székesfehérvár, hanem Fejér megye is gazdagodott”. Köszönetét fejezte ki a kormánynak, hogy komoly segítséget nyújt a sportlétesítmények és köznevelési intézmények mellett a kulturális közösségi terek fejlesztésében is. Jelezte, hogy akad még feladat a város kulturális színterein: megújulásra vár a Koronázó tér 3. szám alatti épület, a volt Köztársaság mozi, valamint a Fekete Sas Szálló épülete.

Karnyújtásnyira van a történelem

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója megjegyezte, hogy több mint 250 éves múltjukkal a levéltárak a legrégebbi közgyűjtemények Magyarországon. Közölte: “felelősségünk ugyanannyi évszázadra megőrizni a dokumentumokat, mint elődeink tették”. Úgy vélte, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár “budai központi épületéhez fogható szépségű” a Fejér megyei levéltáré. Fontosnak nevezte, hogy minél több tudományos kutató, családtörténész, iskolai nevelésben részt vevő használja, mert “itt karnyújtásnyira van a történelem”. Jelezte, hogy idén a megyei levéltárakban mintegy 400 millió forintos felújítási terv van, így reményeik szerint hamarosan Kaposváron és Salgótarjánban is hasonló események lesznek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.