Belföld

Lefagyott az ország, veszélyesek az utak

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

Több térségben is síkos és ködfoltos szakaszokra kell számítani, Solt és Kiskőrös körzetében sűrű a köd. Napközben -3 és -8 fok lesz.

Az ország középső részén -10 Celsius fok körüli a hőmérséklet, míg az Északi-középhegységben -15 fokot is mértek – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság 164 munkagépe dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a kijuttatott só 0 fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását. Szentes és Marcali térségében jeges, Nógrád, Heves és Somogy megye több pontján, valamint Sárbogárd, Kecskemét és Makó környékén jégbordás szakaszokra kell számítani.

Köd, hó és jég

A mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok Fertőszentmiklós, Szikszó, Baja és Kiskunhalas környékén, valamint a dél-dunántúli, a dél-alföldi, a békési, a hajdúsági és a nyírségi mellékutak egy részén. Ezeken a területeken jelenleg is dolgoznak. A gyorsforgalmi és a főutak többsége jól járható. Jelentős csapadék már nem hullik, csak Békéscsaba körzetéből jeleztek gyenge hószállingózást az útellenőrök.

Az ország nagy részén szélcsend van vagy gyenge a légmozgás, a látótávolság általában jó, de Solt és Kiskőrös körzetében a sűrű köd miatt alig ötven-száz méter a belátható út hossza. Ködfoltok vannak Baja, Kiskunhalas és Heves térségében is.

Figyelmeztetés az extrém hideg miatt

Napközben a Nyugat-Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, itt a nap folyamán jelentéktelen havazás, hószállingózás is valószínű. Az Alföld nagy részén is erősen felhős, párás idő várható, de csak elvétve lehet hószállingózás, az ország többi részén eleinte még napsütésre is számítani lehet – olvasható a met.hu-n. A ködfoltok néhol lassan szűnnek meg. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz,csupán északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -3 és -8 fok között valószínű. Késő estére többnyire -4, -10 fok közé hűl a levegő, a kevésbé felhős, havas részeken hidegebb is lehet. Az extrém, -15 fokot is meghaladó hideg miatt nyolc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik