Belföld

“Megint liberális farok csóválja az MSZP-s kutyát”

Havránek Ferenc, vásárhelyi képviselő egy éve még a baloldali összefogás tagja volt pártjával, most viszont valószínűleg egyéniben kénytelen indulni a választásokon.

Havránek Ferenccel abból az apropóból beszélgettünk, hogy a politikus körlevélben fogalmazta meg gondolatait a baloldali összefogásról. Elmondta, egy éve még a foglalkoztatáspolitikai csoport tagjaként kéthetente járt a fővárosba és közös programon dolgoztak Smuck Andorral, és a DK-s Szél Erikával, valamint MSZP-s politikusokkal a 2014-es választásokra.

Egy éve még együtt indultak volna

Aztán két hónap múlva a DK megvétózta a Munkáspárt 2006 részvételét, ahol Havránek Ferenc is politizál, így azokat kizárták a további munkából. Az első MSZP-Együtt PM megállapodás során aztán már a DK-t is kizárták, majd a közelmúltban kialakult választási szövetség már a megerősödött Gyurcsány-párttal és az SZDSZ egyetlen maradékával, Fodor Gáborral kötött együttműködést – idézte fel az eseményeket Havránek. Ilyen szövetségre pedig már volt példa, a liberálisok akaratával induló szocialisták már két választást elvesztettek. Most is az körvonalazódik, mint régen, amikor a liberális farok csóválta az MSZP-s kutyát.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szövetség talán egyik pártja sem igazi baloldali párt, még ha azt is gondolják róluk sokan, így ez egy olyan baloldali összefogás, amelyben csak a baloldal nincs benne. Párjtukat nem kérték fel, jelentkezésüket sem fogadták el, de helyi szinten lehetőséget adtak az együttműködésre. Ezzel nem kevesebbet kérnek, mint hogy pártjuk számoljon fel mindent, szavazzanak rájuk, úgy, hogy ezért semmiféle hangsúlyt nem ígértek a baloldalon. Mivel a jelen választási törvény szerint az a párt, aki két egymást követő választáson nem állít jelöltet, törlésre kerül, nem sok választásuk maradt – hangsúlyozta Havránek. A mostani rendszer a nagy pártoknak, így a politika kétpólusúvá válásának kedvez, tette hozzá.

Régi párt, régi arc – új név

A politikus a 2010-es helyhatósági választásokon, mint a Zöld Balodal jelöltje jutott be a hódmezővásárhelyi testületbe –  de előtte is több ciklus óta tagja volt a grémiumnak. A Munkáspárt 2006 bábáskodott anno a Zöld Baloldal születésénél, ami mostanra elmorzsolódott. Most az Európai Baloldal elnevezésű uniós pártszövetség részeként, mint Munkáspárt 2006 politizálnak, melyet hivatalosan nemrégen vettek nyilvántartásba. Ennek a pártnak jelenleg országos alelnöke Havránek Ferenc.

Ő lehet Lázár hatodik ellenfele

Havránek Ferenc arra a kérdésre, Vásárhelyen és környékén lesz-e egyéni jelöltjük, azt felelte, szinte teljesen biztos. Kicsit ironikusan mondta, fél tőle, hogy ez a jelölt ő maga lesz, bár szívesen lehetőséget adna másnak is. Ha céljuk a minél jobb, értékelhető eredmény elérése, akkor neki kell jelöltetni magát, hiszen az elmúlt szavazásokkor rendre 5 százalék felett kapott. (Legutóbb a 2010-es helyhatósági választásokon indult, akkor polgármester-jelöltként és képviselő-jelöltként is 12 százalék körüli eredményt ért el, a Zöld Baloldal pedig minden körzetben indított jelöltet.)

“Pénz, paripa, fegyver számolatlanul”

Havránek jelöltsége pár héten belül eldőlhet. Esetleges indulását úgy értékelte, ez sajnálatosan Lázár János választási esélyeit fogja növeli. Az, hogy az MSZP megyei elnökhelyettesét, de mégiscsak egy távoli falu polgármesterét küldi harcba, szintén nem az összefogás győzelmét segíti. A csongrádi 4-es körzetet, meggyőződése, hogy a Fidesz jelöltje ellen – ahol “pénz, paripa, fegyver számolatlanul lesz” – nagyon kevesen tudnák megnyerni. Lázár Jánost karizmája, retorikája és ismertsége miatt sem lenne egyszerű legyőzni – fogalmazott. Ugyanakkor Nagy Bandó LMP-s jelölését nagyszerű húzásnak értékelte.

Havránek Ferenc végül elmondta, régi jó, emberi kapcsolatai a vásárhelyi baloldali politikusokkal változatlanok. Az MSZP-n belül sok a baloldali értéket képviselő politikus, de most jelenleg nem ők vannak hatalmon a párton belül – véli Havránek Ferenc.

Személyével hétre nőne a Hódmezővásárhely és Makó központú 4-es körzet jelöltjeinek száma, de az sem kizárt, hogy egy másik baloldali párt, a 4K is állít jelöltet – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik