Belföld

Egy körforgalommal küzdenek a szegediek

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 01. 27. 10:29

A körforgalom 2008-ban épült, azóta az egyik legbalesetveszélyesebb csomópontja a városnak. Rendszeresen ütközik a villamos a körforgalomba hajtó autókkal.

A Szabadkai út – Horgosi út kereszteződésében, amit a 4-es villamos keresztez, szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne legyen baleset. A legutóbb egy rendőrautót tolt maga előtt a villlamos a körforgalomnál. Feltehetően a sofőr nem vette észre a közeledő járművet és behajtott elé.

Nemrég újratáblázták a körforgalom környékét. Az autósoknak szemmagasságban elhelyezett sárga táblák jelzik, villamos közlekedik a körforgalomban, és három fedezőjelzőt is elhelyeztek a sínek előtt. Az olvasók a közlekedési lámpára panaszkodnak, hogy későn jelzi a villamos közeledtét, de a szakemberek azt mondják, hogy a villamosnak lámpa nélkül is elsőbbsége van.

A délmagyar.hu lemérte, hogy valós-e az olvasóik által jelzett probléma, hogy mire pirosra vált a lámpa, a villamos már a kereszteződésben van. Arra jutottak, hogy a lámpa pirosra váltásától számítva 5 másodpercen belül a kereszteződéshez ér a villamos. A jelző érzékelője a csomóponttól 35 méterre van, a villamos sebességétől függően akár 2 másodperc alatt is a körforgalomhoz érhet.

Gombos Ferenc, a Szegedi Közlekedési Kft. közlekedésszervezési és irányítási osztályvezetője szerint, a villamosnak lámpa nélkül is elsőbbsége van. Hozzátette, nekik is probléma a sok baleset. Rossznak tartja a kereszteződés geometriáját, de több fedező jelzőlámpát nem lehet kitenni.

Majoros Gabriella autóvezető-oktató hozzátette, a körforgalomból kihajtásnál is elsőbbséget kell adni annak, akinek az útját keresztezzük, tehát nem lenne szabad lendületből közlekedni.

customer surveys

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.