Belföld

Bejött Orbán jóslata

orban-viktor(2)(960x640)(1).jpg (orbán viktor)
orban-viktor(2)(960x640)(1).jpg (orbán viktor)

Orbán Viktor csapatai készülnek. Az OECD bírálja, az Európai Bizottság be is fagyasztaná a rezsicsökkentést, amit egyelőre a Fidesznél is ver a „gyurcsányozás”.

Leghamarabb április elsejétől tud csökkenni a gáz ára, mert a parlamentnek februárban kell elfogadnia a törvényt, a villamos energia ára pedig szeptemberben mérséklődik újra, mert „picit várunk, hogy a piaci árak alakulása utolérje azt a mértéket, amit szeretnénk” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az M1 reggeli műsorában. A távhő ára a következő fűtési szezon kezdete előtt csökken – tette hozzá Rogán Antal.

Ellentétben a Gyurcsány-koalíció korszakával, amikor akkor is emelkedett az ár, amikor a világpiacon csökkent, ők arra törekszenek, hogy ne legyen profit az árakban (…), amikor pedig az várható, hogy csökken a beszerzési ár, akkor azt az emberek meg is kapják” – tette hozzá. A Fidesz előkészíti a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot, de az arról szóló döntést „csak a választók erősíthetik meg”.

„Van két gondolkodásmód ma Magyarországon. Az egyiket az újjáalakuló-félben lévő Gyurcsány-koalíció képviseli, annak mindenféle politikusával. Ők 2002 és 2010 között azért emelték durván az árakat, (…) mert profitot akarnak előállítani a külföldieknek az árban. Mi pedig úgy gondolkodunk, hogy ez egy nonprofit tevékenység, és ha nincs profit az árban, akkor lehet ezt alacsonyan tartani” – fogalmazott.

A piac felé nyitnának

Magyarország csak mérsékelt GDP-növekedésre számíthat idén és jövőre is – állapítja meg az OECD legfrissebb jelentése. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egyebek mellett azt javasolja a kormánynak, hogy mozduljon el a piaci alapú árazás felé az áram- és a gázüzletágakban.

Előzőleg a Bruxinfo azt írta, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat, ha a kétoldalú egyeztetéseken nem sikerül megállapodni az energiaár-szabályozás fokozatos kivezetéséről. Az Európai Bizottság nem tett le arról, hogy – ahol indokoltnak tartja – kikényszerítse az áram és a földgáz árszabályozásának megszüntetését.

Ha kell, az Európai Bíróság elé viszi a renitens tagállamokat – közölte Klaus-Dieter Borchardt, a belső energiapiacért felelős igazgató egy szakmai konferencián. A kötelezettségszegési eljárás előtt a testület kétoldalú egyeztetéseken próbálja meggyőzni a tagországokat arról, hogy fokozatosan számolják fel az uniós szabályozást sértő árszabályozást.

Az érintett államoknak, így Magyarországnak már levelet írt Günther Oettinger energiapolitikai biztos, aki szerint az árszabályozás fokozatos megszüntetése után át kellene térni a piaci árakra.

Gyurcsány (15) már veri a rezsicsökkentést (5)

Mindeközben alakul a Fidesz-kampány Magyar Csapata. Eddig 47 ezren jelentkeztek önkéntesnek, hogy részt vegyenek a kormánypárt választási felkészülésében. Hoppál Péter szóvivő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az eddigi 27 telt házas rezsifórumán “ötödik sebességbe kapcsolt” az önkéntesek jelentkezése. Jellemző, hogy az MTI tudósításában – különböző szóösszetételekben – a rezsicsökkentés csak ötször, míg Gyurcsány Ferenc neve tizenötször szerepelt.

Orbán Viktornak egyébként igaza lett. A kormányfő tavaly szeptemberben már megjósolta, hogy  2014 a rezsiharc éve lesz. A miniszterelnök a 12. Kötcsei Polgári Pikniken arról beszélt, hogy nagy ellenállásra számít, hiszen “kísérletet fognak tenni arra, hogy visszaemeljék a rezsiárakat”.

“Fel fognak vonulni velünk szemben a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők is. Nekünk azonban egyszer és mindenkorra le kell zárnunk azt a korszakot, amelyben nyerészkedni tudtak az energiaszolgáltatók az embereken” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik