Belföld

Rogán: túlzás a holokausztkutató rekciója

rogan-antal(3)(960x640).jpg (rogán antal)
rogan-antal(3)(960x640).jpg (rogán antal)

Túlzónak nevezte Randolph L. Braham reakcióját Rogán Antal, de tiszteletben tartja a holokausztkutató véleményét.

Randolph L. Braham vasárnap nyílt levélben jelentette be, hogy a neve eltávolítását kéri a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról, valamint jelezte, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is visszaküldi. Azt írta: a poharában az utolsó cseppet az a kormányzati döntés jelentette, hogy nemzeti emlékművet állítanak a német megszállásnak.

Nagyon erős csúsztatás és ferdítés, hogy a német megszállásnak állítanak emléket – vélekedett Rogán Antal az ATV Szabad szemmel című műsorában. Úgy vélte, Randolp L. Brahamet félrevezették. Hasonlata szerint ez olyan, mintha a magyar útlevelében levő amerikai vízumot áthajítaná az amerikai nagykövetség kerítésén azzal a felkiáltással, hogy tömeges emberi jogi jogsértéseket követtek el az elmúlt 2-3 évben azzal, hogy több 10 ezer embert hallgattak le, beleértve a német kancellárt is. Ha ezt tenné, mindenki túlzásnak minősítené a tettét.

Az viszont legalább megtörtént – fűzte hozzá a politikus, ellentétbe állítva a szobor ügyét, amely esetében “semmi olyan nem történt, amivel bárki relativizálná a történelmet”. Leszögezte: az emlékmű az áldozatoknak állít emléket, beleértve a több százezer elhurcolt és meggyilkolt zsidót és azt a közel 10 ezer polgári áldozatot is, akik nem zsidó származásuk miatt kerültek a német hatóságok kezére. 1944 március 19. történelmi pillanat volt, amikor megszűnt Magyarország szuverenitása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik