Belföld

Kitakarítják a hajléktalanerdőt Szegeden

Közmunkások és diákok szedik rendbe az egykori ATI-tanpálya és a körtöltés közötti - leginkább hajléktalanok által használt - erdőt. Az iskola és a Dalerd célja olyan állapotba hozni azt, hogy ismét lehessen sétálni benne.

A Sándorfalvára vezető út mellett jobbról, a körtöltés és az egykori ATI-tanpálya között húzódik az erdőrészlet, melynek hivatalos neve Szeged 31/A. Jóléti erdőnek számít, vagyis azért ültették, hogy a városiak sétálhassanak, pihenhessenek benne, nem pedig a faanyagért. Régebben még futópálya is volt a körtzetben. Mostanában nem lehet, vagyis inkább nem kellemes erre futni, sétálni, mert nagyon elhanyagolt a környék.

Az erdő kezelője, a Dalerd Zrt. összefogott a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskolával, és közösen teszik rendbe a területet. Ez a sulinak azért előnyös, mert itt áll a volt tanpálya mellett a gyakorlati képzőközpontja. Közelebbi helyet nem nagyon találhattak volna, ahol az erdő gondozását gyakorolhatják a tanulók. A munkában az iskola diákjai mellett közhasznú foglalkoztatottak is részt vesznek majd. A faanyagot kalodákba gyűjtve értékesíti a Dalerd. A közhasznú foglalkoztatottak OKJ-s szakképesítésért tanulnak, számukra ez a munka a gyakorlati oktatás.

A munkálatokat azért most végzik, mert ilyenkor nincsenek fészkelő madarak. Ebben az erdőben jött létre régebben Szeged első hajléktalantanyája. Nyaranta most is laknak itt emberek. Ezzel csak az a baj, hogy a hajléktalanok többsége nem úgy használja az erdőt, mint aki együtt él a természettel, hanem lelakja. A városlakók által de hordott szemét mellé a sajátjukat is felhalmozzák. A favágás mellett az egyik legfontosabb munka a hulladék összegyűjtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik