Belföld

Rogán: A Fidesz jóval felkészültebben néz a választások elé

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

A frakcióvezető a Magyar Nemzetnek beszélt a rezsicsökkentésről, a bankszektorról, Paksról és a kampányról.

A Fidesz-KDNP pénteki frakcióülésén döntés születhet arról, hogy áprilisban a lakossági gáz árának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés – nyilatkozta Rogán Antal a Magyar Nemzetnek.

A Fidesz frakcióvezetője a lap pénteki számában közölt interjúban azt mondta, a villamos energia és a távhő díjának további csökkentésére az év későbbi szakaszaiban és különböző mértékben kerülhet majd sor. Az önkormányzati tulajdonú cégek a távhő árának mérséklése kapcsán az idén is számíthatnak kompenzációra, ugyanakkor a gazdaságos működés feltételeit vizsgálni fogja az energiahivatal és a támogatást nyújtó állami szervezetek.

A parlament gazdasági bizottságának elnöke szerint – amennyiben a jelenlegi kormánypártok bizalmat kapnak a választásokon – a következő ciklus pénzügyi rezsicsökkentésének egyik fontos elemeként erősíteni kell a referenciakamathoz kötött hitelezés gyakorlatát. Ez hitelkamat-csökkentést jelent, és főleg a lakossági szektorban fontos – tette hozzá.

Szerepvállalás helyett szabályozás

Rogán Antal szerint ahhoz, hogy valódi verseny alakuljon ki a bankszektor szereplői között, az is kell, hogy legyenek új szereplők a piacon. Úgy vélekedett, minden bizonnyal lesznek olyan akvizíciók, amelyek a magyar bankok pozícióit erősítik. “Örülnék például annak, ha a Takarékbank erős szereplőként feltűnne a bankpiacon” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy valamilyen szintű állami szerepvállalás is szóba jöhet-e a szektor erősítésénél, kifejtette: nem állami szerepvállalásra, hanem elsősorban állami szabályozásra van szükség. Ebbe illeszkedik szerinte az új takaréktörvény, a Takarékbank megerősítése, de szükség van például bankszanálási törvényre is.

Mindenki éljen az árfolyamgát lehetőségével

A frakcióvezető beszélt arról is, hogy ha márciusig megszületik a Kúria jogegységi döntése a devizahitelesek ügyében, a Fidesz-KDNP rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogja kezdeményezni.

Ha márciusig nem születik döntés, kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a téma tavasszal az Országgyűlés elé kerül. Rogán Antal mindenkinek azt tanácsolja, hogy éljen a kiszélesített árfolyamgát lehetőségével, hiszen az csaknem harmadával csökkenti a pillanatnyi terheket.

Nem lehet komolyan venni Gyurcsányékat

A paksi bővítésről szólva a frakcióvezető kifejtette: “világosan látszik, hogy a paksi atomerőmű megújítása elemi érdeke az országnak, és ezt azok is jól tudják, akik ma támadják a szerződést”. Úgy vélekedett, kampány van, ezért a baloldali pártok képviselői köpönyeget fordítottak. “Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány kormányon még az atomerőmű bővítése mellett érveltek. Most meg ellene. Nem lehet komolyan venni őket” – mondta.

A Fidesz tanult a korábbi esetekből

Rogán Antal arra számít, hogy a kampányban erős és személyeskedő támadások érik majd a Fidesz politikusait. Hozzátette, a Fidesz tanult a korábbi esetekből, és most jóval felkészültebben néz a választások elé. Saját választási kampányukról kifejtette: sokat és nyíltan kell beszélniük arról, hogy a Gyurcsány-koalíció mit tett kormányon, és az elért eredmények is nagy hangsúlyt fognak kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik