Belföld

Durva leépítés jöhet a pécsi egyetemen

pécsi tudományegyetem (pécsi tudományegyetem, )
pécsi tudományegyetem (pécsi tudományegyetem, )

A közelgő rektorválasztásokra figyel a Pécsi Tudományegyetem. Annyi bizonyos, hogy addig leépítések sem lesznek, a további intézkedések már attól is függnek, hogy ki lesz a befutó.

Keményen indít a rektorjelölt

Február 20-án választanak négy évre új rektort a Pécsi Tudományegyetem élére. Ketten méretik meg magukat: Bódis József jelenlegi rektor, és Mellár Tamás, a közgazdaságtudományi kar oktatója, a KSH volt vezetője.

A pályázatok nemrég váltak elérhetővé az egyetem honlapján. Bódis József a problémák között említi a külföldi hallgatók alacsony számát, a párhuzamosságokat az oktatásban és az adminisztrációban, a pazarló gazdálkodást, valamint egyes képzési formák hiányát. Tervei között szerepel a teljesítményalapú bér- és premizálási rendszer életbe léptetése, ingatlanok eladása, energetikai racionalizálás. Célként tűzte ki a stabil gazdálkodás megteremtését, a kutatóegyetem cím mellett a nemzeti tudományegyetem kategória elnyerését, és az ország három legjobb egyeteme közé kerülést.

Mellár Tamás már pályázata elején leszögezi: nem a népszerűség növelése a célja, és nem akarja a jelenlegi állapotokat fenntartani. Meggyőződése, hogy az egyetem pillérei közül a vállalkozás a legfontosabb, mert ezzel lehet kiküszöbölni az egyre csökkenő központi költségvetésből fakadó hiányt. Mellár előírná a karoknak, hogy bevételeik legalább felét a piacról szerezzék be. A központi apparátusnál egyenesen 15-20 százalékos létszámleépítéssel kezdene a rektor-jelölt, és kiszervezne tevékenységeket. A bérezést a vezető beosztásban állók dolgozóknál teljesítményalapúvá tenné Mellár.

Látványos vagy hatékony leépítés?

Mellár Tamás gondolata csak kívülről tűnik drasztikusnak. Valójában az egyetemen már tavaly novemberben megszületett a döntés 43 fő kirúgásáról. Egy az egyetemhez közel álló informátor szerint ezen felül is bekértek létszámokat a különböző karoktól, a cél a leépítések folytatása lehet. Úgy tudni: a műszaki kar és a klinika lehetnek ennek leginkább elszenvedői, bár az, hogy a nyugdíjba menő dolgozókat nem pótolják, információink szerint minden karra igaz.

Az elbocsátás rendszerét bírálók azt mondják: a kis fizetésűeket rúgják ki, ami kifelé jól néz ki, de a bértömeg csökkenése elhanyagolható.

Mellár Tamás elképzelését támasztja alá az is, hogy a PTE oktatási részének költségvetése – azaz levéve az ennek többszörösét költő klinikát – mintegy 9,5 milliárd, míg a központi adminisztráció büdzséje ebből 3 milliárd. Utóbbiból mintegy 1,2 milliárdot a rektori hivatal költ el, a többit a gazdasági főigazgatóság használja fel. Az összegek kerekítettek és becsültek – pontos számokat nem kaptunk az egyetemtől péntek késő délutánig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik