Belföld

Újjáépítenek egy magyar emlékművet Szlovéniában

megemlékezés (megemlékezés, )
megemlékezés (megemlékezés, )

A Magyar Királyi 20. honvéd gyaloghadosztály elesett katonáinak emlékműve májusra készülhet el.

Négy város kilenc civil szervezetének együttműködésével és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával májusra újjáépítik a szlovéniai Nova Gorica melletti emlékművet, amely a Magyar Királyi 20. honvéd gyaloghadosztály elesett katonáinak állít emléket – közölte a minisztérium parlamenti államtitkára a szervezetek közötti konzorciumi megállapodás csütörtöki, székesfehérvári aláírásán.

A Hősök napján avathatják fel

Vargha Tamás mint a konzorcium elnöke elmondta: Székesfehérvár mellett Budapest, Debrecen és Nagyvárad civil szervezetei fogtak össze azért, hogy újjáépítsék azt az emlékgúlát, amely 1918 óta őrzi a négy város honvédeinek emlékét. Hozzátette, hogy a szervezetek a kivitelezéshez szükséges pénz felét gyűjtötték össze, a hiányzó összeget a minisztérium biztosítja. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy május 29-én, a Hősök napja alkalmából felavathatják az újjáépített emlékművet, és közösen róhatják le tiszteletüket az első világháború áldozatai előtt.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy a felújítás összköltsége 2,4 millió forint. Örömét fejezte ki, hogy a civilek közadakozási kezdeményezései mellett a minisztérium is csatlakozott az összefogáshoz, és így elhárultak az akadályok a megvalósítás elől.

A civil erő átnyúlt a politika felett

Sárközi Zoltán, a nagyváradi Pro Liberta Partium Egyesület elnöke kiemelte: a konzorciumi szerződés bebizonyította, hogy “a civil erő képes átnyúlni a politika felett, és köveket megmozgatni”. Emlékezetett rá, hogy a harctereken, a Magyar Királyi 20. honvéd gyaloghadosztály elesett katonáinak emléket állító gúlák mellett már létezik egy ötödik is, amelyet két éve állították fel Nagyváradon.

Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének alelnöke elmondta, hogy az első világháború idején a négy város honvéd gyalogezredei alkották a hadosztályt, amely 1915-ben és 1917-ben is súlyos harcokat vívott az olasz csapatokkal az Isonzó folyó mentén. 1918 tavaszán IV. Károly király parancsára négy emlékoszlop készült a folyó partján, közülük hármat már korábban felújítottak, egyedül a Monte San Gabriele (Skabrijel) hegyen állót nem. Szólt arról is, hogy a megállapodás első három pontja szól csak az emlékmű újjáépítéséről, a többi az érintett városok katonai múltjának kutatását célozza.

A világtörténelem egyik leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja zajlott az Isonzó-front nyolcvan kilométeres szakaszán. Gorizia (ma Nova Gorica) városa többször gazdát cserélt, a frontvonal pedig két évig a város közelében húzódott.

A Magyar Királyi 20. honvéd gyaloghadosztály 1917 őszén több mint nyolcezer fős veszteséget szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik