Belföld

Ónos eső várható pénteken Csongrád megyében

A meteorológiai előrejelzések alapján pénteken több órás ónos eső várható Bács-Kiskun és Csongrád megyében, míg Somogy és Zala megyében akár 20 centimétert is meghaladó friss hó, emellett hófúvás is várható.

Egyelőre nem várható havazás Szeged térségében, ám felhős marad az ég. Pénteken mediterrán ciklon éri el hazánkat, melynek hatására mindenütt beborul az ég, és a hajnali óráktól egyre többfelé várható csapadék: nyugaton hó, máshol kezdetben eső, havas eső, ónos eső, majd kb. estétől itt is havazás várható. Az északkeleti tájakon csak elszórtan lehet hóesés. Az északi, északkeleti szél főleg az ország déli felén erősödik meg, és néhol (Mecsekben például) hófúvásokat okoz. Téli útviszonyokra, síkos útszakaszokra készülhetünk.

Nagyon fontos tudni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei addig nem tudnak hatékonyan fellépni a síkosság ellen ilyen időjárás esetén, amíg a csapadék nem áll el, mivel a kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását. A közútkezelő így csak a csapadék elállta után tud eredményesen beavatkozni, de ilyenkor a munkagépek is a csúszós útszakaszokon kell, hogy elvégezzék a feladatukat, ezért a síkosságmentesítés ebben az esetben jóval több időt és energiát igényel. A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken a csapadék megszűnéséig ne induljanak útnak!

Szombaton eleinte többfelé, később észak felől egyre kevesebb helyen valószínű újabb hóesés. Estére jelentősen csökkenhet a felhőzet, mely hozzájárul ahhoz, hogy vasárnap reggelre a hóval borított tájakon erősen lehűljön a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik