Belföld

Átadták a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat

Ady Endréről és munkásságáról beszélgettek a Vörösmarty Színházban, amelyet este gálaműsor követett a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Székesfehérvár Nagyváraddal közösen ünnepelte a Magyar Kultúra Napját 2014-ben. A rendezvény egy irodalmi beszélgetéssel indult „Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói” címmel. Az programon Tóth János, a nagyváradi Ady-múzeum igazgatója, Derzsi Ákos, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomdavállalat igazgatója, valamint Sorbán Attila író, költő, a Nagyváradi Szigligeti Színház munkatársa adott ízelítőt a Nagyváradról, ahol egykor Ady Endre is otthonra talált és megalapozta újságírói, majd költői munkásságát.

Az ünnepi műsorban a színművészek versekkel, prózával és zenés betétekkel idézték fel a „Pece-parti Párizs” hangulatát és Ady életének legfontosabb állomásait. Ennek keretében került sor a „Pro Cultura Albae Regiae” díj átadására is, amelyet idén Székesfehérvár Közgyűlése a Szabad Színháznak ítélt oda. Az elismerést Cser-Palkovics András polgármester adta át. A kitüntetést Nagy Judit vette át, a Szabad Színház művészeti vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik