Belföld

A magyar-orosz barátságért vonulna a Békemenet

A főbékemenetelő szerint Putyin demokratább Obamánál.Bencsik András a választások előtti hétvégén tüntetne.

A Békemenet egyik főszervezője és a Demokrata főszerkesztője hetilapja vezércikkéből idézve a Facebookon ezt írta: „…mintha szerepcsere történt volna, mintha a csúfos véget érő Szovjetunió szerepét kezdené átvenni Amerika. Nem nagykövetet, hanem gőgösen magabiztos helytartót, instruktort, komisszárt küld az alávetett országba, akinek nem az a dolga, hogy a rabszolganép csip-csup gondolatait közvetítse a birodalmi központba, hanem hogy a birodalom teljes súlyával kényszerítse e primitív népet az előírt életmódra…”. Ehhez képest Oroszország a tolerancia hazája.

„Ami rosszat a szovjet-oroszokról el lehetett mondani, az elhangzott az elmúlt évtizedekben. És? Megkötötték velünk az évszázad üzletét a paksi atomerőmű bővítéséről, melynek köszönhetően Magyarország energetikai függősége egy fél évszázadra megszűnik. Putyin elnök egy szóval nem kifogásolta a magyar belpolitikai viszonyokat, pedig Oroszország még mindig a világ második nagyhatalma, s a tendenciákat látva könnyen lehet, hogy egy évszázadon belül elsőségét is visszaszerzi”.


Fotó: Berecz Valter

Bencsik szerint a fékek és ellensúlyok rendszerének alkalmazása amúgy része a magyar közgondolkodásnak. Történelmi távlatokat nyitva a főszerkesztő azt írta, hogy utoljára az erdélyi fejedelmek alkalmazták nagyszerűen az osztrák és a török nagyhatalmak között. “Úgy tűnik, ma sincs másképp: az erősödő orosz kapcsolattal Magyarország mozgási szabadsága ismét növekedni fog. Ez persze nem tetszik mindenkinek, de hát Schulhof Izsák is elsiratta a Budáról kivert török megszállókat, mert neki momentán velük volt jobb.”

A főszerkesztő úgy látja, a magyar politika egyensúlyozó képessége fontos, támogatására a jelek szerint hamarosan újabb Békemenetet kell tartani, amire március 29., a választások hétvégéje előtti szombat ideális időpont lehet. Bencsik egy akkora menetet szeretne “Magyarország függetlenségéért, kivívott eredményeink megvédelmezéséért, amely fölér egy zarándoklattal. Mert van mit nyernünk, és van mit elveszítenünk” – zárul az írás.

p.s: Az időpont azért is alkalmasnak tűnik, mert 1464-ben éppen e napon koronázták királlyá Mátyást, az igazságost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik