Belföld

Vasárnap nem lesz helyi busz Esztergomban

Hétfőtől szombatig táblák jelzik a jármű elején, hogy helyközi vagy helyi járat érkezik. Figyelni kell, mert nem egyforma viteldíjjal közlekednek!

Február 1-től továbbra is fel lehet szállni a Vértes Volán erre szerződött helyközi autóbuszaira a városon belül, de elindul egy helyi járat is a Bánomi lakótelep és a Vasútállomás között. Ez a korábbi 1-es jelzésű járat kibővített vonala. Hétfőtől péntekig minden hajnalban 4.40-kor indul az első helyi busz, az utolsó pedig 20 órakor. Csúcsidőben félóránként, a kevésbé forgalmas időszakokban pedig óránként közlekednek. Szombaton 5.40-kor megy az első és 13.40-kor az utolsó helyi járat a végállomásokról. A két végállomás közötti távolságot húsz perc alatt teszik meg. Vasárnap ezek a járatok nem közlekednek.

Megállóhelyek

Bánomi lakótelep
Dobozi Mihály út,
Fecske utca,
Béke tér (Bazilika),
Bajcsy-Zsilinszky utca,
Vörösmarty utca,
Imaház utca,
Irinyi út,
Kórház,
Petőfi Sándor utca (Belvárosi temető), Autóbusz állomás,
Erzsébet királyné utca (Fogaskerék vend,),
Baross Gábor utca (Vasútállomás bej. út),
Vasútállomás

Figyelni kell a táblát

A csak a városon belül használható járműveken tábla jelzi, hogy ez helyi járat, ezekre a buszokra csak az összvonalas bérletnél egy ezressel olcsóbb egyvonalas bérlettel, vagy a 210 forintos helyi menetjeggyel lehet felszállni. A nyugdíjas és tanuló bérletek esetében nem lesz különbség, ezekkel minden járat igénybe vehető.

Tájékoztató kampány

A Vértes Volán az összes érintett járat menetrendjét, a helyi buszok díjszabását, valamint az új járat térképes útvonalát tartalmazó kiadványt készített az utazóközönség tájékoztatására. A tízezer példányban nyomott füzetet az esztergomiak megtalálják a város valamennyi forgalmas intézményében, a rendelőkben, iskolákban és hivatalokban, a pályaudvaron, illetve a www.vertesvolan.hu internetes oldalon.

Menetdíjak Esztergomban

Menetjegy                                     210 Ft

Egyvonalas bérlet – havi              3900 Ft

Összvonalas bérlet – havi             4900 Ft

Nyugdíjas bérlet – havi                2 500 Ft

Tanuló bérlet – havi                    1 800 Ft

Kampányjárat?

Ahogyan arról korábban a Dunakanyar24 is többször beszámolt, a város közgyűlésének Fideszes többsége decemberben szavazta meg a helyi buszközlekedés újraindítását. 2011-ben a Vértes Volán a korábbi, Meggyes Tamás vezette önkormányzat által felhalmozott százmilliós tartozás miatt megszüntette a hét városi vonalon a járatokat. Tétényi Éva polgármester ugyanakkor nem tekinti tényleges megoldásnak az egy fizetős vonal újraindítását a főúton, miközben a város távolabbi területein élők: Kertváros, Búbánatvölgy, Szentgyörgymező, Déli városrész lakói változatlanul nem tudnak majd közlekedni.

Tétényi Éva január közepén kiadott közleményében emlékeztet rá, hogy a Fidesz képviselőcsoportja az utóbbi években nem támogatott olyan megoldásokat, amelyek pénzbe kerültek volna a városnak. A decemberben megszavazott egyetlen járat viszont évi húszmilliós kiadást jelent Esztergomnak, miközben a lakosság nagy részének tényleges könnyebbséget nem hoz – érvel a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik