Belföld

Steiner Béla és Széles Anna kapták a díjakat

Díszközgyűlésen adták át Hódmezővásárhelyen a Bessenyei díjakat szerdán, a Magyar Kultúra Napján.

A díszközgyűlésen előbb Almási István polgármester emlékezett vissza a város kulturális hagyományaira és Bessenyei díj elmúlt 6 esztendejére. B. Élthes Eszter Bessenyei Ferenc özvegye arról beszélt, mekkora öröm számára, hogy idén, mivel csoportot nem jelöltek a díjra, két rendkívüli személynek is ki tudják azt osztani.

Visszaemlékezett, Széles Annával csak nem néhai férjével egy időben ismerkedett meg. Közel állt hozzájuk, Kolozsváron még magánestjét is volt szerencséjük megnézni. Széles Anna őszinte örömmel vette át neves díjat.

Köszönő beszédében kiemelte, sokat köszönhet Bessenyei Ferencnek. Egy történettel emlékezett a színészóriásról. Amikor a Németh László Irgalom című művéből készült film női főszereplőjének megformálásáért megkapta a Nívó díjat, nem tudott az országba jönni, hisz akkor még Erdélyben élt, így színészkollegáját kérte meg annak átvételére. Bessenyei a díjkiosztón morgósan, tornacipőben vonult ki Széles Anna díjáért. “Soha ekkora sikerem nem volt” – emlékezett a művésznő, aki ezután egy verssel búcsúzott. Kányádi Sándor Lakodalmas című művét Bessenyei Ferencnek mondta el utoljára, 85. születésnapján.

Steiner Bélát, Béla bácsit, vagy ahogy elárulta, mostanában Béla apót mindenki ismeri Vásárhelyen. Diákok tízezreit tanította zenére, nevelt ország és világhírű zenészeket, írt felejthetetlen színpadi és zenekari kórusműveket. A róla készült kisfilmben is azt vallja, nem a diploma teszi tanárrá a tanárt, hanem a diákok, valamint nem a kinevezés teszi karmesterré valakit, hanem a választás.

A díszközgyűlésen több általa írt melódia csendült fel a Városi Vegyeskar, a Fandante Kamarakórus és gyermekkórus előadásában. A díj átvételét követően Steiner Béla, meghatottan csak egy Arany János idézettel mondott köszönetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik