Belföld

Soproni kettős gyilkosság: nem kapnak életfogytiglant

Az első fokon eljáró Győri Törvényszék tavaly májusban 20-20 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíró ezt kevésnek tartja, de mivel fiatalokról van szó, nem adhat többet.

A jövő hónap végén születhet jogerős döntés a 2012 áprilisában a soproni Anger-réti lőtéren elkövetett kettős gyilkosság ügyében – közölte a Győri Ítélőtábla szóvivő bírája, Ferenczy Tamás.

A másodfokú tanács elnöke egyetlen ülést tűzött ki az ügyben, február 25-re. Az első fokon eljáró Győri Törvényszék tavaly májusban 20-20 év fegyházbüntetésre ítélte Táncos Attilát és Végelbauer Rolandot előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésért.

11 évet kapott az őrszem

Márkus Tamásra, aki a bűncselekmény idején a bejárat közelében őrködött és a bíróság szerint bűnsegédként vett részt az élet elleni cselekményekben, 11 év fegyházat szabott ki Németh Csaba tanácsa.

A vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, míg az ügyész a harmadik fiú esetében súlyosbítást kérve támadta meg a döntést. (A másik két vádlott a fiatal kora miatt kiszabható maximális tartamú büntetést kapta nem jogerősen.)

Az első fokú ítélet szerint a 2010 óta vagyon elleni cselekményeket – betöréseket, lopásokat, fegyveres rablásokat – elkövető társaság tagjai fegyvert és pénzt szerezni mentek az Anger-réti sportklubba. A halálos lövéseket leadó Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás vallomása szerint Végelbauer Roland eredeti terve is az volt, hogy ha kell, ölnek a zsákmány érdekében. Végelbauer Roland ezzel szemben azt hangoztatta: lopni akartak, de közben Táncos Attila “megőrült”, és lelőtte a lőtér vezetőjét, majd a váratlanul belépő egyleti tagot.

Németh Csaba bíró az indokolásban azt emelte ki: Végelbauer Roland kijelentéseit erős kritikával kezelték, hiszen amint felmerült egy szikrányi ellentmondás is a vallomások között, a fiú ezt kihasználva megpróbálta tetteinek súlyát kicsinyíteni.

Nem kapnak életfogytiglant, mert fiatalok

Kiemelte azt is: ha húsz évnél idősebb lenne a lövéseket leadó két vádlott, megérdemelték volna az életfogytiglant. A bíró megjegyezte, nem tartja a 20 évet elegendőnek, de “sajnos” ennyi a maximum. Az őrködő harmadrendű vádlott esetében pedig azt emelte ki, hogy a lőtéri gyilkosság előtt ő is részese volt több, vagyon elleni cselekménynek.

Németh Csaba azt mondta, nem ártatlan fiatalokról van szó, “szép ívű bűnözői karrier bontakozott itt ki”, amelynek utolsó állomása az emberölés volt. Végelbauer Roland volt a tettek zömének “szellemi atyja”, aki barátnőjének, barátjának szüleit is meglopta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik