Belföld

Putyinék erőből tárgyaltak Orbánnal

Az orosz tárgyaló delegáció nem mindig kezelte egyenrangú félként a magyar küldöttséget, de a magyar miniszterelnök felvette a kesztyűt, így az oroszok a kamat szintjét nem is tudták átverni – írja a Figyelő.

Korántsem zajlottak olyan baráti légkörben az orosz–magyar tárgyalások a múlt héten Moszkvában, mint amire a hivatalos kormányzati nyilatkozatok alapján gondolni lehetett – értesült a Figyelő kormányzati forrásokból.

Orbán Viktor beleállt abba az alkudozásba, ami a paksi erőmű bővítéséhez nyújtandó orosz államközi hitel kamata ügyében bontakozott ki. A kamat mértékéről nem is sikerült megállapodni Moszkvában.

A Figyelő szerint Orbán nem volt hajlandó a szokásos üzleti logika szerint részt venni a kamatról szóló vitában. Vagyis a felek által javasolt kamatmérték közti különbség elfelezése ezúttal nem vezetett megoldáshoz. Állítólag ez magát Putyint is meglepte. A felek jelenleg 3,9–5 százalékos tartományban gondolkoznak, és jó esély van rá, hogy ezen belül meg is állapodjanak. Ennél volt kedvezőbb ajánlat is az asztalon, de az oroszok kemény tárgyaló felek, nem könnyű velük megállapodni.

A tárgyalásokon előkerült a Mol horvátországi befektetése, az INA is. A megbeszélésen az oroszok egyértelművé tették, hogy érdeklődnek a Molnak az INA-ban meglévő részesedése iránt.

A Figyelő arról is ír, hogy erősen ambiciózus a meghirdetett 40 százalékos hazai beszállítói arány a paksi bővítés során. A beruházás nyertese az építőipar lehet, az egyéb munkákban csak erősen korlátozottan tudnak részt venni hazai cégek. A gépészeti területen főleg a multik magyar leányai arathatnak, a legtöbb megrendelést a Roszatomé kaphatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik