Belföld

Felkészülés a tavaszi országgyűlési választásra

tanácsterem (tanácsterem)
tanácsterem (tanácsterem)

Magyarország köztársasági elnöke 2014. április 6. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását. A szerdai szakmai továbbképzés nem csak a kapcsolatteremtést szolgálta, hanem aktuális kérdésekre is választ adott.

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda feladata többek között a Helyi Választási Irodák felkészítése. Ennek egyik állomása a Fejér megye 1-es és 2-es országgyűlési egyéni választókerületeibe sorolt települések választási iroda vezetőinek és munkatársainak tájékoztatása.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény csökkentette az országgyűlési képviselők számát, valamint kijelölte az egyéni választókerületek határait és székhelyeit. Székesfehérvár hagyományosan kettő, Fejér megye 1-es és Fejér megye 2-es Országgyűlési Egyéni Választókerületének székhelye. A 2-es kerület területe jelentősen megváltozott, új helyzet alakult ki, ugyanis 29 település tartozik hozzá.

A köztársasági elnök április 6-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők 2014. évi választását. A szavazás reggel 6 órától 19 óráig tart. A magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe. A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről értesítőt kapnak. A névjegyzék a helyi választási irodában tekinthető meg.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat. A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát. Az átjelentkezést április 4-én 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt március 29-én 16.00 óráig lehet kérni a valasztas.hu-n, levélben, illetve személyesen a lakóhely szerint illetékes helyi választási irodától. Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik