Belföld

Az osztrák határt rohamozták a menekültek

Két nap alatt tíz afgán menekültet fogtak el a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében.

A Lébényi Autópálya Alosztály járőrei január 19-én éjjel, az M1-es autópálya 119-es km-szelvényében, az Arrabona parkolóban igazoltattak öt külföldit. A 40 éves afgán állampolgárságú férfi, a 37 éves nő, a velük lévő 14 éves lány, a két és négy éves kisfiú magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták és a továbbutazáshoz szükséges útiokmányokkal sem rendelkeztek.

Az intézkedőknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított végzést adtak át, amelyben részükre tartózkodási helyként a debreceni befogadó állomást jelölték ki. Az öt menekült tömegközlekedéssel, taxival érkezett a megyébe, hogy illegálisan Ausztriába utazzon.

Vonaton is próbálkoztak

A rajkai határrendészek január 20-án a hegyeshalmi vasútállomáson ellenőrizték a nemzetközi gyorsvonat utasait A szerelvényen utazó két felnőtt, egy fiatal- és két gyermekkorú afgán állampolgár jogszerű magyarországi tartózkodását és a továbbutazás feltételeit igazolni nem tudta. A menekültek a debreceni befogadó állomásról jöttek el és érvényes okmányok nélkül próbáltak Ausztriába utazni.

Tiltott határátlépés szabálysértés kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az afgán menekülteket a rendőrök előállították, ügyükben a további eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik