Belföld

Tomboló siker a Carnegie Hallban

carnegie hall (carnegie hall)
carnegie hall (carnegie hall)

Meghódították New Yorkot a Dunaújvárosi Egyesített Kórus tagjai a Karl Jenkins walesi zeneszerző 70. születésnapjára szervezett koncerten a Carnegie Hall színpadán.

Először mutatták be Amerikában a zeneszerző Arany János balladájára komponált, A walesi bárdok című kantátáját.

“A darab az egyik nemzetnek egy másik általi elnyomásáról szól, ami Walesben, ugyanúgy mint Magyarországon, ellenállást váltott ki, valamint a szabadságról. A walesi bárdoknak univerzális a mondanivalója. A kantáta alapjául szolgáló ballada, amelyet Walesben kevesen ismertek, nagyon meggyőző” – mondta a walesi zeneszerző az MTI-nek nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy mi indította a kantáta megírására.

“Emellett Zollman Péter angol fordítása rendkívül muzikális és megihlető hatású volt. A szöveg hagyta magát zenére átültetni. Szeretettel csináltam. Nem mondanám, hogy könnyedén, mert a zeneszerzés sohasem könnyű, de a munka élvezetes volt” – tette hozzá.

A zeneszerző elismerte, hogy maga sem ismerte Arany János balladáját, mielőtt Irinyi László, a Concert Masters International (CMI) koncertszervező cég ügyvezető igazgatója megkereste azzal a felkéréssel, hogy komponáljon szimfonikus zeneművet Arany művére. Jenkins úgy vélekedett, hogy a két kis ország, a hazája és Magyarország között sok a közös vonás, mindkettő gazdag mondavilággal és zenei hagyományokkal rendelkezik. Mint mondta, a magyar nyelvet ugyan nem, de Bartókot minden nehézség nélkül megérti.

Karl Jenkins, aki a világ egyik leggyakrabban játszott kortárs zeneszerzője, a tervek szerint októberben ismét felkeresi majd Budapestet, ahol születésnapi koncertsorozata keretében A walesi bárdok magyar nyelvű változata mellett valószínűleg műsorra kerül a Benedictus tétel a The Armed Man – Mass for Peace miséből.

A New York-i koncerten Jonathan Griffith vezényletével elhangzott még Jenkins Stabat Matere, valamint a Benedictus is. A walesi bárdok amerikai premierjének védnöke volt Károly walesi herceg, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Jim Parc Nest, Wales fődruidája. A magyar kultúra napjának előestéjén bemutatatott produkció magyar szereplője a 300 fős kórusban helyet kapó Dunaújvárosi Egyesült Vegyeskar volt.

A kantáta világpremierje 2011. június 21-én Budapesten a Művészetek Palotájában volt, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a MÁV Szimfonikus Zenekarral, majd bemutatták Walesben is, a legrégebbi walesi művészeti fesztivál nyitóhangversenyén.

A Carnegie Hallban megtartott előadás előkészítésében a Distinguished Concerts New York partnere volt a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja és New York-i Magyar Ház is. Az eredetileg magánkezdeményezésként indult projekt élvezi a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik