Belföld

Edward Snowdent akarja a magyar vizsgálóbizottság

Edward Snowden (Edward Snowden)
Edward Snowden (Edward Snowden)

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését nyilvánosságra hozó informatikust is meghallgatná az Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek feltárására létrejött országgyűlési vizsgálóbizottság - közölte a testület elnöke, a fideszes Kocsis Máté, a bizottság első ülésén kedden Budapesten.

Kocsis Máté azt mondta: a következő ülésen elsőként az érintett magyar titkosszolgálatokat felügyelő tárcavezetőket: Pintér Sándor belügyminisztert, Martonyi János külügyminisztert és Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt hallgatják majd meg.

A testület fideszes alelnöke Gulyás Gergely arra tett javaslatot, hogy magyar és amerikai diplomatákat, köztük a rövidesen Budapestre érkező új amerikai nagykövetet is kérdezzék meg.

Iváncsik Imre, a bizottság szocialista alelnöke pedig azt indítványozta, hogy a washingtoni, a londoni, az ottawai és berlini magyar nagyköveteket, továbbá néhány kiemelt stratégiai védett objektum vezetőjét is hallgassa meg a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik