Belföld

A szerelem színművet eredményezett

cser-palkovics (cser-palkovics andrás, )
cser-palkovics (cser-palkovics andrás, )

A szerelemről faggattuk Székesfehérvár polgármesterét, ha már közeleg az a Valentin nap. Kicsit félve mentem a megbeszélt időpontra Cser-Palkovics Andráshoz. Arra gondoltam, amolyan politikusként ellő egy-két közhelyet, aztán végeztünk is a szerelemmel. Már az első kérdésre adott  válaszánál észrevettem a tüzet a szemében: szenvedélyes, mélyen érző ember ült velem szemben.

Tegyük félre a polgármesterkedést, és vágjunk bele a lényegi kérdésbe! Mit jelent önnél a szerelem?

Hú! Nagyon jó kérdés. A szerelem olyan érzés, ami nélkül nem lenne ember az ember. Ez így van akkor is, ha a rengeteg öröm mellett bizonyára mindenkinek hoz keserű pillanatokat is. Úgy fogalmaznám egyszerűbben, hogy a szerelem az ember életének sava borsa. A szerelem nélkül rettentő unalmas lenne élni.

Volt már olyan, hogy kibillentette a szerelem?

Szerintem mindenki életében volt ilyen. Attól szerelem a szerelem. A szerelem és szeretet között talán az a legkézzelfoghatóbb különbség, hogy a szerelem szenvedélyes, éppen ezért képes arra, hogy kibillentse az embert – ez akkor igaz, amikor boldogságot ad és akkor is, amikor például vége szakad, de az ember még szerelmes, csak az a másik nem.

Volt ilyen kudarca?

Mindenkinek volt. Hozzátartozik az ember életéhez, de azért túlélhető.

Mi az erősebb, amikor a szerelem megfogja vagy amikor szeretetté szelídül?

Nekem volt ilyen áramütésem. Én az első csókot tartom annak, az valahogy mindent eldönt. Soha nem felejtem el, amikor a József Gimnáziumban – a mai ciszteres gimnáziumban – Halmos tanár úr órájára készültünk az emeleti könyvtárban. Ez volt az első történelem fakultációs óra, amikor harmadéves voltam, és több osztályból érkeztek a tanulók. Már bent ültünk barátaimmal a könyvtárban, amikor jöttek a lányok, köztük Edina. Azt akkor még nem tudtam, hogy a feleségem lesz, de mindent megváltoztatott az az érzés, amikor megláttam.

A kapcsolatunk hosszú, éppen ezért voltak nehezebb és könnyebb időszakok, mondhatnám, hogy voltak nettó és bruttó időszámításaink. De végül is minden jól sült el, és ma három gyermeket nevelhetünk.

Ha már három gyerek van, akkor még lehet szó szerelemről?

Szerintem igen. De az érzelmekben is léteznek hullámhegyek és hullámvölgyek. Ezt is kár lenne tagadni. De a szerelem mindig képes előjönni, akár egy nyugodt együttlét, egy jókor érkező nevetés alkalmával. De én már azt is látom, hogy a két nagyfiú a gyerekszerelmeken már túlesett, hiszen az óvodában már felütötte fejét ez az érzés. Mi szülőként izgatottan várjuk, hogy náluk hogyan jelenik majd meg az igazi szerelem. Szurkolunk azért, hogy a két fiú találja meg a maga hölgyét, a kislány pedig azt az urat, aki boldogságot hoz nekik. Aztán jönnek az unokák, és azokért fogunk izgulni.

Valentin napon történik-e önöknél valami, ami más?

Nyakunkon a Valentin nap, ennek örömére új cikksorozatot és játékot indítunk,amelyben értékes nyeremények várnak Rátok. Kövessétek figyelemmel oldalunkat, pénteken ismertetjük a játékszabályokat.

Mindketten azt gondoljuk, hogy a magyar kultúrában olyan szép hagyományok, ünnepek vannak, amikre érdemes figyelnünk, mi azokat tartjuk meg. Emellett elfogadom, és tisztelem azokat, akik ezen a napon külön megmutatják érzelmeiket. Sőt, talán szerencsés is, hogy a mai, érzelmét vesztett világban az emberek – akár egy mesterséges ünneppel – megerősítsék szeretetüket, kifejezzék érzéseiket. Szóval mi nem tartjuk meg, de megértem azokat, akik igen, mert szeretet és szerelem nélkül ugyan lehet élni, de oly mértékben felesleges, hogy nem éri meg!

Nagy félelmem az, hogy majd lehet-e úgy szerelmet vallani, hogy az mindig egy virtuális közösségi térben, például a Facebookon jelenik meg. Én is netezek, de vannak az embernek olyan érzései – mint a szerelem –, amit jobb élőben gyakorolni. Én arra kérném a fiatalokat, hogy használják nyugodtan az internet közösségi oldalait arra, amire való, de azt ne felejtsék el, hogy az emberi kapcsolatok miatta vagyunk itt ezen a Földön! Keresztény hívőként azt mondom, a szeretet, a szerelem a legnagyobb ajándék, amit kaptunk.

Benedek István valahogy úgy fogalmazott a Csinevában, hogy a szerelem akkor a legerősebb, amikor hiányzik a másik. Ezzel kapcsolatban ön mindent elkövet a szerelemért, hiszen sokat hiányzik otthon…

Ezt a feleségemmel is megbeszélte?

…vajon a nejében ez erősíti a szerelmet?

Tőle kellene megkérdezni! Azért jobb lenne többet otthon lenni! Persze az sem sül el sokszor jól, ha két ember állandóan össze van zárva – a munkahelyen sem, hát még a házasságban. De az sem jó, ha ez nagyon kevés időre korlátozódik. Viszont azt állítom, hogy az az idő, amit két ember együtt tölthet, azt tényleg egymással kell tölteni! Mert ülhet úgy két ember az egymás mellett levő széken, hogy fényévnyi távolság van köztük, de lehet nagy földrajzi távolságok mellett is azt érezni, hogy a másik velem van.

Azzal egyetértek, hogy gyakran egy barátság, egy szeretet, egy szerelem hiányára akkor döbben rá az ember, amikor az megszakad. Az az érzés nagy dolgokat képes megmozgatni az emberben. Egyszer volt egy olyan időszakunk, amikor nem voltunk annyira jóba Edinával, én akkor írtam életem egyetlen színművét, amit persze nem mutatnék meg senkinek, de neki elküldtem. Nem gondolom, hogy a világirodalom remeke lett volna, de érdekes, ahogy az ember ki szeretné magából írni az érzéseit…

Mit üzen a szerelmeseknek?

Nagyon fontos dolog bocsánatot kérni, és megbocsájtani – ez a szerelemnek is fontos része!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik