Belföld
felsovaros(1)(960x640).jpg (felsőváros, )

Fehérvár fogadalmi miséje Szent Sebestyén napján

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2014. 01. 20. 22:46

A vértanúként tisztelt Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozik. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más - embereket vagy állatokat pusztító - járvány idején.

A fehérvári hagyomány eredete az 1739-es pestisjárvány idejére nyúlik vissza. A felsővárosi emberek böjtöt tartottak és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy menekítse meg őket a pestistől. Az emberek papírra vetett fogadalommal erősítették meg imádságukat – ezt a dokumentumot a püspöki levéltár a mai napig őrzi.A fehérváriak megmenekültek, és fogadalmuk részeként először kápolnát, majd templomot emeltek Szent Sebestyénnek.

A búcsú a Szent Sebestyén Templomban fogadalmi szentmisével kezdődött, melyet Spányi Antal megyéspüspök celebrált. A mise után a templom előtti téren és a városrész közösségi házában gyűltek össze Felsőváros lakói és vendégeik. A Felsővárosi Közösségi Háznak és a Rostási Hagyományos Konyhának köszönhetően idén is fánkkal és meleg teával illeve forraltborral kínálták az embereket.

Programok a Felsővárosi Általános Iskolában

A programsorozat városrész-ismereti és puzzle háziversennyel, játékos sportfoglalkozással folytatódik, de lesz egészségnap, alapműveltségi verseny és háromlabda bajnokság is, amelyet szerdán a város iskolásainak rendeznek meg az intézményben. Csütörtökön az idegen nyelveké lesz a főszerep, hiszen 13.00 órától játékos német megyei-csapatversenyen, valamint angol teadélutánon vehetnek részt a diákok, amíg a pedagógusokat az osztrák Buchklub újságainak módszertani bemutatójával várják. Előadást tart Dr. Heinz Bernart professzor, az Osztrák Irodalom Egyesület elnöke és Wild Róbert a Magyarországi Német Nemzetiségi Iskolák Szövetségének elnöke, valamint Nagy Izabella, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Fejér megyei területi irodavezetője.

Pénteken 13 órakor kerül sor a városi plakátverseny eredményhirdetésére, majd “Versek a természetről” címmel a harmadik osztályosok városi szavalóversenyével ér véget az egyhetes programsorozat a Felsővárosi Általános Iskolában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.