Belföld

Fehérvár fogadalmi miséje Szent Sebestyén napján

felsovaros(1)(960x640).jpg (felsőváros, )
felsovaros(1)(960x640).jpg (felsőváros, )

A vértanúként tisztelt Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozik. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más - embereket vagy állatokat pusztító - járvány idején.

A fehérvári hagyomány eredete az 1739-es pestisjárvány idejére nyúlik vissza. A felsővárosi emberek böjtöt tartottak és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy menekítse meg őket a pestistől. Az emberek papírra vetett fogadalommal erősítették meg imádságukat – ezt a dokumentumot a püspöki levéltár a mai napig őrzi.A fehérváriak megmenekültek, és fogadalmuk részeként először kápolnát, majd templomot emeltek Szent Sebestyénnek.

A búcsú a Szent Sebestyén Templomban fogadalmi szentmisével kezdődött, melyet Spányi Antal megyéspüspök celebrált. A mise után a templom előtti téren és a városrész közösségi házában gyűltek össze Felsőváros lakói és vendégeik. A Felsővárosi Közösségi Háznak és a Rostási Hagyományos Konyhának köszönhetően idén is fánkkal és meleg teával illeve forraltborral kínálták az embereket.

Programok a Felsővárosi Általános Iskolában

A programsorozat városrész-ismereti és puzzle háziversennyel, játékos sportfoglalkozással folytatódik, de lesz egészségnap, alapműveltségi verseny és háromlabda bajnokság is, amelyet szerdán a város iskolásainak rendeznek meg az intézményben. Csütörtökön az idegen nyelveké lesz a főszerep, hiszen 13.00 órától játékos német megyei-csapatversenyen, valamint angol teadélutánon vehetnek részt a diákok, amíg a pedagógusokat az osztrák Buchklub újságainak módszertani bemutatójával várják. Előadást tart Dr. Heinz Bernart professzor, az Osztrák Irodalom Egyesület elnöke és Wild Róbert a Magyarországi Német Nemzetiségi Iskolák Szövetségének elnöke, valamint Nagy Izabella, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Fejér megyei területi irodavezetője.

Pénteken 13 órakor kerül sor a városi plakátverseny eredményhirdetésére, majd “Versek a természetről” címmel a harmadik osztályosok városi szavalóversenyével ér véget az egyhetes programsorozat a Felsővárosi Általános Iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik