Belföld

Nyugat-Európába szállít autóalkatrészt a Rába

Évente 600 ezer nyugat-európai személyautóhoz szállíthat préselt karosszéria-elemeket a Rába-csoport alkatrész-üzletága a német Kirchhoff Grouppal nemrégiben kötött megállapodásnak köszönhetően.

Jelezték, a megállapodás öt évre szól a német társasággal, amelynek árbevétele globálisan évi 1,5 milliárd, Magyarországon 115 millió euró. Az új üzlet éves szinten több mint 500 millió forintos árbevételt biztosít a Rába alkatrész üzletágának.

Az együttműködésről szóló tárgyalások 2011-ben kezdődtek a két társaság között. A sikeres auditot és a gyártási felkészülést követően a vállalat a tavalyi év végén kezdte meg a préselt karosszéria elemek szállítását. A teljes felfutás az idei évben várható – írják, utalva arra, hogy az üzlettel a Rába, stratégiai törekvéseivel összhangban, megerősítette nyugat-európai beszállítói kapcsolatait, és növelni tudta a kulcs termékkörnek tekintett megmunkált fém alkatrészek forgalmát.

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó járműipari üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Egyesült Államok, az EU és a FÁK-országok. A vállalatcsoport éves értékesítése 2012-ben meghaladta a 42 milliárd forintot – emlékeztetnek.

A Rába november közepén publikált gyorsjelentése szerint a holding teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye 2013 első háromnegyed évében 76 százalékos növekedéssel 1,96 milliárd forint lett, szemben a bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével.

A csoportszintű üzemi eredmény a múlt év hasonló időszakával összevetve több mint négyszeresére, 2,4 milliárd forintra   emelkedett, a növekedés motorja az idén is a futómű-üzletág volt, amely a kulcspiacokon növelte árbevételét, így közel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának számait.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a tavaly januártól szeptember végéig tartó időszakban megduplázódott, a 2,2 milliárd forintos üzemi eredmény pedig a négyszerese a 2012-es első háromnegyedévi teljesítménynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik